Quality and productivity of pineapple cultivated in full sun or with different levels of shading

Keywords: Ananas comosus L., Pineapple, Shade mesh, Solar fruit burn, Macroelements on the leaves

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of shading levels of commercial meshes on vegetative, qualitative and productive aspects of "Pérola" pineapple grown on the Northern Coast of RS. A randomized complete block design with four replications and four treatments was used: T1 (full sun, without shade mesh), and three types of black shading meshes found in the commerce of 30% (T2), 50 % (T3) and 65% (T4) shading. Were used seedlings of the cv. Peróla in plots composed of 200 plants, and the fruits used for evaluation were taken from 12 plants, from the four central lines, totaling 48 plants in the useful plot area. Productivity reduced to less than half in plants grown in full sun, compared to shade-grown crops, due to the loss by solar flaring. Sweeter fruits were obtained in treatments in the absence of shading or meshes with less shading (30%). Harvest peaks varied according to treatments, in full sun, the fruits matured earlier, in contrast to 65% shading. There was no influence of the treatments on the contents of macroelements in the leaves.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALMEIDA, S. M. Z.; SOARES, A. M.; CASTRO, E. M.; VIEIRA, C. V.; GAJEGO, E. B. Alterações morfológicas e alocação de biomassa em plantas jovens de espécies florestais sob diferentes condições de sombreamento. Ciência Rural, Santa Maria, v.35, n.1, p.62-68. 2005.

AMBROSINI, L. B.; OLIVEIRA, C. A. O.; FAVRETO, R. Evolução dos sistemas agrários no território de produção do “abacaxi terra de areia” no litoral do Rio Grande do Sul. DRd –Desenvolvimento Regional em ebate, v.7, p.25-50, 2017.

CASAL, J. J. Fotomorfogénesis: la luz como factor regulador del crecimiento. In: AZCÓN-BIETO, M; TALÓN, J. (Org.). Fundamentos de Fisiologia Vegetal, Madrid, Espanha, Cap. 23. 2013. p. 467-482.

BRANT, R. S.; PINTO, J .E. B. P; ROSA, L. F.; ALBUQUERQUE, C. J. B.; FERRI, P. H.; CORRÊA, R. M. Crescimento, teor e composição do óleo essencial de melissa cultivada sob malhas. Ciência Rural, Santa Maria, v.39, n.5, p.1401-1407. 2009. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782009005000083.

BRAVO, M.I.; FERNÁNDEZ, S.; MARCANO, D.A.; GALLARDO, M. El cultivo de la piña en Venezuela. 1997. 155p.Centro de Qualidade de Horticultura/ Companhia de Entrepostos e Armazéns Gerais de São Paulo, CQH/Ceagesp, 2003, Disponível em http://www.hortibrasil.org.br/images/stories/folders/abacaxi.pdf. 10 de julho de 2017.

COELHO, R. A.; MATSUMOTO, S. N.; LEMOS, C. L.; SOUZA, F. A. Nível de sombreamento, umidade do solo e morfologia do cafeeiro em sistemas agroflorestais. Revista Ceres, Viçosa, v.57, n.1, p.95-102. 2010. Comissão de Química e Fertilidade do Solo –CQFSRS/SC. Manual de Adubação e de Calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. 10 ed. Porto Alegre: SBCS –Núcleo Regional Sul/UFRGS, 2004. 400 p.

CUNHA, G. A. P. Aspectos agroclimáticos. In: CUNHA, G. A. P.; CABRAL, J. R. S.; SOUZA, L. F. S (Org). O abacaxizeiro: cultivo, agroindústria e economia. Brasília, DF. Cap 2. 1999. p. 53-56.

CUSTÓDIO, R. A.; ARAÚJO NETO, S. E.; FERREIRA, R. L. F.; ANDRADE NETO, R. C.; SILVA, I. F. Produção orgânica de abacaxi e mandioca consorciados. XXIII Congresso Brasileiro de Fruticultura.2014.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA –IBGE. Banco de dados agregados. http://www.sidra.ibge.gov.br/. 6 de julho de 2017.

JUÁREZ, M. A. T.; ÁVILA, D. E. U., COLLADO, J. L. Acolchado plástico y malla-sombra: innovaciones tecnológicas en la producción de piña MD-2 (Ananas comosus var. Comosus) para el mercado de exportación. Fundación Produce, Veracruz, México, Agroentorno, p. 15-18. 2013.

LIMA, T. L. S.; CAVALCANTE, C. L., SOUZA, D. G. S.; SILVA, P. H. A.; SOBRINHO, L. G. A. Avaliação da composição físico-química de polpas de frutas comercializadas em cinco cidades do Alto Sertão paraibano. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Pombal, Pb, v.10, n.2, p.49-55. 2015.

LOPES, O. P.; MAIA, V. M.; SANTOS, S. R.; MIZOBUTRSI, G. P.; PEGORARO, R. F. Proteção contra queima solar de frutos de abacaxizeiro submetido a diferentes lâminas de irrigação. Revista brasileira de Fruticultura, Jaboticabal –SP, v.36, n.3, p. 748-754. 2014.

LÓPEZ, P. J.; MONTOYA, R. B.;BRINDIS, R. C.; SÁNCHEZ-MONTEÓN, A. L.; CRUZ-CRESPO E.; ROSETE, C. R. J.; SANTIAGO, G. A.; MORALES, R. B. Estructuras utilizadas en la agricultura protegida. Revista Fuente. Ano 3.n. 8, julho-setembro. p. 21-27.2011. http://revistafuente.com.mx/images/dmdocuments/38-4.pdf. 10 de agosto de 2017.

MATOS, A. P.; CABRAL J. R. S.A queima solar do fruto do abacaxizeiro e seu controle. EMBRAPA Mandioca e Fruticultura. Abacaxi em Foco, 27. 2 p. 2004.

MATZENAUER, R.; RADIN, B.; ALMEIDA, I. R.(Ed.). Atlas Climático: Rio Grande do Sul. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura Pecuária e Agronegócio; Fundação Estadual de Pesquisa Agropecuária (FEPAGRO), 2011.

MELO, A. A. M.; ALVARENGA, A. A. Sombreamento de plantas de Catharanthus roseus (L.) G. Don ‘Pacifica White’ por malhas coloridas: desenvolvimento vegetativo. Ciência agrotécnica, Lavras, v.33, n.2, p.514-520. 2009. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542009000200024.

MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO –MAPA. 2012. http://sistemasweb.agricultura.gov.br/sislegis/action/detalhaAto.do?method=visualizarAtoPortalMapa&chave=133243518. 6 de julho de 2017.

MODEL, N.S. Épocas de plantio indicadas para o abacaxizeiro cultivado no Rio Grande do Sul. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v.10. n.1e 2, p.119-127. 2004.

MODEL, N. S.; FAVRETO, R.; RODRIGUES, A. E. C. Efeito de tratamentos de controle de plantas daninhas sobre produtividade, sanidade e qualidade de abacaxi. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v.16, n.1 e 2, p. 51-58, 2010.

MORENO, J. A. Clima do Rio Grande do Sul. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura, Diretoria de Terras e Colonização, Seção de Geografia, 1961.43 p.

NOMURA, E.S.; LIMA, J.D.; RODRIGUES, D.S.; GARCIA, V.A.; FUZITANI, E.J.; SILVA, S.H.M. Crescimento e produção de antúrio cultivadas sob diferentes malhas de sombreamento. Ciência Rural, Santa Maria, v.39, n.5, p.1394-1400, 2009.

SAMPAIO, A. C.; FUMIS, T. F.; LEONEL, S. Crescimento vegetativo e características dos frutos de cinco cultivares de abacaxi na região de Bauru –SP. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.33, n.3, p.816-822, 2011. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011005000101.

SAS INSTITUTE INC. SAS® University Edition: Installation Guide for Windows.Cary, NC. 2014.

SILVA, M. L. S. Avaliação do desenvolvimento de mudas de maracujazeiro (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa Deg.) sob diferentes níveis de sombreamento. 2004. 73 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia, Área de concentração em fitotecnia). Universidade Estadual da Bahia. Vitória da Conquista, BA.

SILVA, I.F. Morfoanatomia foliar e produtividade de abacaxizeiro em cultivo sombreado. Dissertação apresentada ao Programa de Pós-graduação em Agronomia, Área de Concentração em Produção Vegetal, da Universidade Federal do Acre, Rio Branco. 2013.

SOUZA, L. F. S. Exigências Edáficas e Nutricionais.In: Cunha, G.A.P.; Cabral, J.R.S.; Souza, L.F.S. (Org). O abacaxizeiro: cultivo, agroindústria e economia. Brasília, DF. Cap 3. p. 67-82. 1999.

TEDESCO, M. J.; GIANELLO, C.; BISSANI, C. A.; BOHNEN, H. VOLKWEISS, S. J. Análises de solo, Plantas e Outros Materiais. 2ª ed. Porto Alegre: UFRGS, 1995. 174 p.

URIZA‐ÁVILA, D. E.; TORRES‐ÁVILA, A.; AGUILAR‐ÁVILA, J.; SANTOYO‐CORTÉS, V. H.; ZETINA‐LEZAMA, R.; REBOLLEDO‐MARTÍNEZ, A. (2018).Lapiña mexicana frente al reto de lainnovación. Avances y retos en la gestión de la innovación. Colección Trópico Húmedo. Chapingo, Estado de México. México: UACh. 479 p.

VENÂNCIO, J. B.; ARAÚJO, W. F.; CHAGA E. A.; LIMA, C. G. B.; PRADO, R. J. Pigmentos fotossintéticos em cultivares de abacaxizeiro sob malhas de sombreamento coloridas. XXII Congresso Brasileiro de Fruticultura. 2012.

ZENEBON, O.; PASCUET, N. S.; TIGLEA, P. Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos. 4a ed. São Paulo, Instituto Adolfo Lutz, Secretaria de Estado da Saúde, 2008. 1002p.

Published
2019-11-21
How to Cite
SILVA, R. P.; SANTIN, A.; FAVRETO, R.; TONIETTO, A.; ABICHEQUER, A. D.; BERTOLDO, J. G. Quality and productivity of pineapple cultivated in full sun or with different levels of shading. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 25, n. 3, p. 1-16, 21 Nov. 2019.

Most read articles by the same author(s)