Productivity and quality of sweet potato roots cultivation with and without chicken manure
Abstract
Sweet potato (Ipomoea batatas) has cultural, social and economic importance due to its rusticity and wide climate adaptation, being cultivated in Brazil for human and animal food. However, cultivation is carried out mainly without fertilization and with Creole cultivars. The objective was to evaluate the yield and quality of roots of sweet potato cultivars with and without fertilization of chicken manure in an Oxisol. The experiment was carried out under field conditions in the 2015/16 and 2016/17 seasons in a randomized block design with three replications in 6 m2 plots. Four sweet potato cultivars, BRS Rubissol, BRS Amélia, BRS Cuia and Crioula, were used. Root productivity, number, length and diameter of roots, and cracked roots were evaluated. In both cultivation conditions, the virus-free cultivars Rubissol, Amélia and Cuia showed higher average root yields, 43,941, 45,498 and 52,095 kg ha-1, respectively, compared to the Crioula cultivar with 3,389 kg ha-1. Fertilization with chicken manure does not increase the productivity, number, length and diameter of roots, but it does increase the number of cracked roots. The cultivation of virus-free sweet potato without fertilizer reduces cracked roots by an average of 51.4%.
Downloads
References
AKOETEY, W.; BRITAIN, M. M.; MORAWICKI, R. O. Potencial para utilização de subprodutos do cultivo e processamento de batata-doce. Revista Ciência Rural, v. 47 n. 5, p. 1-8, 2017. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20160610 DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20160610
ANDRADE JÚNIOR. V. C. et al. Resistência de clones de batata-doce a Meloidogyne javanica. Horticultura Brasileira, v. 34, n. 1, p. 130-136, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-053620160000100020 DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-053620160000100020
AZEVEDO, A. M. et al. Influence of harvest time and cultivation sites on the productivity and quality of sweet potato. Horticultura Brasileira, v. 32, n. 1, p. 21-27, 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362014000100004 DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362014000100004
CASTRO, L. A. S. et al. Cultivar de batata-doce BRS cuia. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2011. 15p. (Folder).
CASTRO, L. A. S.; COUTO, M. E. Monitoramento de viroses em lavouras de batata-doce no Rio Grande do Sul. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2011. 18 p. (Embrapa Clima Temperado. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 1678-2518,140).
CAVALCANTE, M. et al. Desempenho agronômico, dissimilaridade genética e seleção de genitores de batata-doce para hibridização. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 5, n. 4, p. 485-490, 2010. DOI: https://doi.org/10.5039/agraria.v5i4a816 DOI: https://doi.org/10.5039/agraria.v5i4a816
CECÍLIO FILHO, A. B. et al. Agronomic performance of sweet potato with different potassium fertilization rates. Horticultura Brasileira, v. 34, n. 4, p. 558-592, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/s0102-053620160421 DOI: https://doi.org/10.1590/s0102-053620160421
CORRÊA, J. C.; MIELE, M. A cama de aves e os aspectos agronômicos, ambientais e econômicos. In: ALHARES, J. C. P.; KUNZ, A. (Ed.). Manejo ambiental na avicultura, 2011. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2011. p. 125-152.
CQFRS/SC. Comissão de química e fertilidade do solo. Manual de calagem e adubação para os Estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. 11.ed. Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. 376 p. 2016.
DALÓLIO, F. S. et al. Cama de frango e resíduo moveleiro: alternativa energética para a zona da mata mineira. Revista Engenharia na Agricultura, v. 25, n. 3, p. 261-271, 2017. DOI: https://doi.org/10.13083/reveng.v25i3.734 DOI: https://doi.org/10.13083/reveng.v25i3.734
DÉSIRÉ, T. V.; VIVIEN, N. G.; CLAUDE, S. Evaluation of different sweet potato varieties for growth, quality and yield traits under chemical fertilizer and organic amendments in sandy ferralitic soils. Revista Africana de Pesquisa Agrícola, v. 12, n. 48, p. 2017. DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR2017.12675 DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR2017.12675
FERREIRA, D. F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 1, p. 1039-1042, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001 DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001
FERNANDES, A. L. T. et al. Adubação orgânica do cafeeiro, com uso do esterco de galinha, em substituição à adubação mineral. Coffee Science, v. 8, n. 4, p. 486-499, 2013. DOI: http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8003
FERNANDES, F. R.; DUSI, A. N. Viroses da batata-doce no Brasil: Importância e principais medidas de controle. Circular Técnica: 126: 1-13, 2013.
FILGUEIRA A. F. R. Novo manual de olericultura: Agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3 ed. rev. e ampl. Viçosa: UFV. 421p, 2007.
GOTO R. Reflexões sobre a cadeia de frutas e hortaliças. In: AGRIANUAL 2010. Anuário estatístico da agricultura brasileira. São Paulo: FNP, p.345-347, 2010.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agrícola Municipal em 2018. Available at: https://sidra.ibge.gov.br. Accessed on May 25, 2021.
MARTINS, E. C. A. et al. Diversidade genética de batata-doce no Tocantins. Bioscience Journal, v. 30, n. 2, p. 429-435, 2014.
MASSAROTO, J. A. et al. Desempenho de clones de batata-doce. Ambiência, v. 10, n. 1, p. 73-81, 2014. DOI: https://doi.org/10.5935/ambiencia.2014.01.06 DOI: https://doi.org/10.5935/ambiencia.2014.01.06
MONTES, S. M. N. M.; PAULO, E. M.; MONTES, R. M. Avaliação da ação de uma virose na produção e qualidade de tubérculos de batata-doce. Arquivo do Instituto Biológico, v. 82, n. 1, p. 1-3, 2015. DOI: https://doi.org/10.1590/1808-1657000492013 DOI: https://doi.org/10.1590/1808-1657000492013
ROS, A. B.; NARITA, N.; HIRATA, A. C. S. Produtividade de batata-doce e propriedades físicas e químicas de solo em função de adubação orgânica e mineral. Semina: Ciências Agrárias, v. 35, n. 1, p. 205-214, 2014. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n1p205 DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n1p205
SANTOS, A. M. F. Batata-doce: resistência a nematoides de galhas e caracterização físico-química de clones promissores em betacaroteno. 2015. 76p. Tese (Doutorado em Agronomia) Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, 2015.
SANTOS, H. G. et al. Sistema brasileiro de classificação de solos. Brasília: Embrapa, 2018.
SANTOS, J. F.; BRITO, C. H.; SANTOS, M. C. C. A. DOS. Avaliação da produção de batata-doce em função de níveis de adubação orgânica. Acta Scientiarum, v. 32, n. 4, p. 663-666, 2010. DOI: https://doi.org/10.4025/actasciagron.v32i4.4150 DOI: https://doi.org/10.4025/actasciagron.v32i4.4150
SANTOS, L. B. et al. Substituição da adubação nitrogenada mineral pela cama de frango na sucessão aveia/milho. Bioscience Journal, v. 30, n. 1, p. 272-281, 2014.
SILVA, G. O. et al. Desempenho de cultivares de batata-doce para caracteres relacionados com o rendimento de raiz. Revista Ceres, v. 62, n. 4, p. 379-383, 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-737X201562040007 DOI: https://doi.org/10.1590/0034-737X201562040007
THUMÉ, M. A. et al. Níveis críticos foliares de nutrientes de três cultivares de batata-doce, selecionados para a produção de etanol. Revista Ceres, v. 60, n. 6, p. 863-875, 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/S0034-737X2013000600015 DOI: https://doi.org/10.1590/S0034-737X2013000600015
TOMCHINSKY, B.; MING, L. C. As plantas comestíveis no Brasil dos séculos XVI e XVII segundo relatos de época. Rodriguésia, v. 70, n. 1, p. 1-16, 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/2175-7860201970040 DOI: https://doi.org/10.1590/2175-7860201970040
TRENNEPOHL, D.; MACAGNAN, R. Impactos ambientais da dinâmica de desenvolvimento da Região Noroeste Colonial do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v. 4, n. 1, p. 195-200, 2008.
VALADÃO, F. C. et al. Variação nos atributos do solo em sistema de manejo com adição de cama de frango. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 22, n. 35, p. 2073-2082, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832011000600022 DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832011000600022
VIANA, D. J. S. et al. Potencial de silagens de ramas de batata-doce para alimentação animal. Ciência Rural, v. 41, n. 8, p. 1466-1471, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782011000800027 DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782011000800027
Copyright (c) 2022 Pesquisa Agropecuária Gaúcha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors declare that the work has not been previously published, nor sent simultaneously for publication in another journal and that they agree with the submission, content and transfer of the publication rights of the article in question to the scientific journal Pesquisa Agropecuária Gaúcha - PAG. The authors assume full responsibility for the originality of the article, and may incur on them any charges arising from claims by third parties in relation to the authorship of the article. The full reproduction of the journal's articles in other free-to-use electronic media is permitted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license.