Organic sources of animal-derived nutrients in artichoke development and production

Keywords: Cynara scolymus L, Organic production, Yield

Abstract

Artichoke is an alternative of extra income for farmers, especially in the Serra Gaúcha region. However, there are few studies on this crop regarding organic fertilization. The objective of this project was to evaluate different organic sources of nutrients in the production and quality of this culture. The experiment was carried out in the town of Fagundes Varela - RS, from April 21, 2018 to November 10, 2018. The variety used was the 'Verde Redonda Melhorada'. The transplant was done in furrows, with a spacing of two meters between the rows and one meter between the plants. The plots consisted of three plants. The experimental design was a randomized block with four replications. The treatments consisted of chemical fertilization (control); cattle manure; chicken manure; sheep manure; swine manure; purchased organic compost; a mixture of animal manure. The amount of manure and fertilizer to be added was calculated according to the proportion of nutrients present in each source, aiming to meet the needs of nitrogen. The yield and quality data had no significant difference between treatments. In this way, producers can choose the source of nutrients available on their property to grow artichokes organically using the recommended dose.

Downloads

Download data is not yet available.

References

CASSÉRES, E. Producción de hortalizas. 3. Ed. San José/Costa Rica: Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura, 1984.

CEAGESP - Companhia de Entrepostos e Armazéns Gerais de São Paulo – Cotação Alcacachofra. Disponível em: https://ceagesp.gov.br/guia-ceagesp/16762/. Acesso em: 13 dez. 2018.

COSTA, A. R. Caracterização morfológica e micropropagação de Alcachofra. Passo Fundo: Universidade de Passo Fundo, 2011. 186 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia área de concentração em produção vegetal. Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de Passo Fundo.

EMATER/ASCAR – Instituto de Assistência Técnica e Extensão Rural. Censo Anual de Hortigranjeiros – Olerícolas, cultura da Alcachofra. Região de Caxias do Sul, 2014.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agro tecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. rev. ampl. Viçosa. Ed. UFV, 2008. 421 p.

FINATTO, J. et al. A Importância da utilização da adubação orgânica na agricultura.Revista destaques Acadêmicos, v.5, n.4. p.92, 2013.

FROTTA, M.C. A flor da horta – Como fazer o cultivo. Canal Rural. 2010. Disponível em:<https://revistagloborural.globo.com/GloboRural/0,6993,EEC753085-1641-1,00.html> Acesso em: 02 nov. 2017.

HENZ, G. et al. Produção Orgânica de Hortaliças: O Produtor Pergunta, a Embrapa Responde (Coleção 500 perguntas, 500 respostas). Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2007. 308 p.

LORENZATO, S. E. Manual Brasil Agrícola: Horticultura, Fruticultura e Plantas Medicinais. vol 5. Ed. Icone. 1986. 435 p.

MORAES, C. F. de. Propagação por Rebentos e Germinação de Sementes in vitro da Alcachofra. Passo Fundo: Universidade de Passo Fundo, 2007. 158 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia Área de Concentração em Produção Vegetal. Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária.

MURAYAMA, S. Horticultura. 2ª ed. Instituto Campineiro de Ensino Agrícola, 5ª parte – Hortaliças e frutos Alcachofra, 1972.

SARTÓRIO, M. L. et al. Cultivo orgânico de plantas medicinais. Viçosa: Editora Aprenda Fácil, 2017. 241p.

SANS, L.M.A; PELEGRIN. L.A. Método simples para estimar a área foliar da cultura do sorgo. Ciência e Tecnologia. 1998 EMBRAPA Milho e Sorgo. 02p. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/480660/metodo-simples-para-estimar-a-area-foliar-da-cultura-do-sorgo> Acesso em: 07 set. 2018.

SEBRAE – Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Agronegócio. O mercado para os produtos orgânicos está aquecido. 2015. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/o-mercado-para-os-produtos-organicos-esta-aquecido,5f48897d3f94e410VgnVCM1000003b74010aRCRD> Acesso em: 07 set. 2018.

SBCS – Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. Manual De Calagem E Adubação Para Os Estados Do Rio Grande Do Sul E Santa Catarina. Núcleo Regional Sul: Comissão de Química e Fertilidade do Solo - RS/SC, 2016. 376p.

SOUZA, J. L. REZENDE, P. Manual de Horticultura Orgânica. Viçosa. Aprenda Fácil, 2014. 841p.

Published
2021-11-16
How to Cite
DAL MAGRO-GUSBERTI, T. R.; RUPP, L. C. D.; SANDRI, M. A. Organic sources of animal-derived nutrients in artichoke development and production. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 27, n. 1, p. 175-184, 16 Nov. 2021.