Limestone and biofertilizer on quality and yeldof ‘Perola’ pineapple fruits

  • Raquel Paz da Silva
  • Rodrigo Favreto
  • Alceu Santin
  • Juliano Garcia Bertoldo
  • Adilson Tonietto
  • André Dabdab Abichequer
Keywords: Ananas comosus L., Soil pH, Organic fertilizer, Leaf nutrients

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of lime and biofertilizer Supermagro on quality and yeld of pineapple ‘Perola’. The treatments were three rates (0, 50 and 100% of the recommended for pH 5.5) of dolomitic lime and three concentrations of biofertilizer (0, 5 and 10%). The results showed that the use of lime did not affect fruit size without crown, fruit mass with and with out crown, total soluble solids, pH, titratable acidity, total soluble solid and titratable acidity ratio of the pulp, and yeld, but fruit size with crown diameters of the fruit and the contents N, P, Zn, Mn and Mg present in the leaf. The use of biofertilizer affected only the Zn present in the leaves. On the other hand, contrasts indicated that intermediate doses of lime and fertilizer, showed a trend of increase of average in most variables, especially in yeld. Present in leaf N presented a positive and significant correlation with fruit size with and without crown, fruit mass with crown, total soluble solids and titratable acidity of the pulp, and productivity, and Ca, with basal and medial fruit diameter.

Downloads

Download data is not yet available.

References

COLLARD, F.H.; ALMEIDA, A.; COSTA, M.C.R.; ROCHA, M.C. Efeito do uso de biofertilizante Agrobio na cultura do maracujazeiro amarelo (Passiflora edulis f. flavicarpaDeg). Revista Biociências, Taubaté, v.7, n.1, p.15-21, 2001.

COMISSÃO DE QUÍMICA E FERTILIDADE DO SOLO –RS/SC. Manual de Adubação e de Calagem para os Estados do RioGrande do Sul e Santa Catarina. 10 ed. Porto Alegre: SBCS –Núcleo Regional Sul/UFRGS, 2004. 400 p.

CRUZ, C.D. Programa Genes –Diversidade Genética. Ed UFV, Viçosa, Brasil. 2008. 648 p.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA -EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa do Solo. Sistema brasileiro de classificação de solos. 2. ed. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2006. 306 p.

FAO, FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS.2010. Roma: FAOSTAT Database Gateway –FAO. Disponível em: <http://faostat.fao.org/> Acesso em 20 de abril de 2013.

GUARÇONI M, A.; VENTURA, J.A.; Nitrogen, P and K fertilization and the development, yeld and fruit quality of pineapple ‘gold’ (MD-2). Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v.35, n.4, p. 1367-1376. 2011.

HIROCE, R. Composição química inorgânica do abacaxizeiro. In: 1oSIMPÓSIO BRASILEIRO ABAXICULTURA, 1., 1982, Jaboticabal. Anais...Jaboticabal: Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 1982. p.111-120.

IBGE –Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Banco de dados agregados. Disponível em:< http://www.sidra.ibge.gov.br/>Acesso em 27 de abril de 2018de 2013.

LACOEUILHE, J.J. As cultivares comerciais de abacaxi. 1oSIMPÓSIO BRASILEIRO ABAXICULTURA, 1., 1982. Jaboticabal. Anais...Jaboticabal: Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 1982. p.100-110.

MAEDA, A.S.; BUZETTI, S.; BOLIANI, A. C.; BENETT, C. G.S.; TEIXEIRA FILHO, M.C.M.; ANDREOTTI, M. et.al. Foliar fertilization pineapple quality and yeld. Pesquisa Agropecuária Tropical.Goiânia, v.41, n.2, p.248-253. 2011.

MALAVOLTA, E. Composição Química Inorgânica do Abacaxizeiro.1oSIMPÓSIO BRASILEIRO ABAXICULTURA, 1., 1982. Jaboticabal. Anais...Jaboticabal: Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, 1982. p.111-120.MEIRELLES, L.; BRACAGIOLI NETO, A.

MEIRELLES, A. L. Biofertilizantes enriquecidos: Caminho sadio da nutrição e proteção das plantas. Ipê: CAE, 1997. 24p.

MORENO, J. A. Clima doRio Grande do Sul. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura, Diretoria de Terras e Colonização, Seção de Geografia, 1961.43 p.

NATALE, W.; ROZANE, D.E., PARENT, L. E.; PARENT, S.E. Acidez do solo e calagem em pomares de frutíferas tropicais, Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 34, n. 4, p. 1294-1306, 2012.

NORONHA, R.T.D. Fruticultura no Rio Grande do Sul. Porto Alegre: Secretaria de Coordenação e planejamento. Departamento Estadual de Estatística. 1970. 52 p.

OLIVEIRA,D.; ARAÚJO, J.P. Projeto de pesquisa IPODE: “Sementes e Brotos” da Tradição: Inovação Poder e Desenvolvimento em Áreas Rurais do Brasil. 2010. 28 p. Relatório de Pesquisa. Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Ciências Econômicas, Porto Alegre. 2010.

OLIVEIRA, A.M.G.; ROSA, R.C.C.; SOUZA, L.F.S. Nutrição mineral, calagem e adubação. In: SANCHES, N.F.; MATOS, A.P. Eds. Abacaxi: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 2. ed. Brasília: Embrapa, 2013. 196 p.

PRADO, R.M.; NATALE, W. Calagem na nutrição e no desenvolvimento do sistema radicular da goiabeira. Pesquisa Agropecuária Brasileira,Brasília, v.39, n.10, p.1007-1012, 2004.

RAMOS, M.J.M. Caracterização de sintomas de deficiência de macronutrientes e de boro emabacaxizeiro cultivar Imperial. 2006.109 p. Tese de Doutorado. Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, RJ, 2006.

ROCHA, M.C.; SILVA, A.L.B.; ALMEIDA A.; COLLAD,F.H. Efeito do uso de biofertilizante Agrobio sobre as características físico-químicas na pós-colheita do maracujá amarelo (Passiflora edulis f. flavicarpa Deg.) no município de Taubaté. Revista Biociência. Taubaté, v.7, n.2, p.7-13, 2001.

SAMPAIO, A.C.; FUMIS, T.F.; LEONEL,S. Crescimento vegetativo e características dos frutos de cinco cultivares de abacaxi na região de Bauru –SP. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 3, p. 816-822, 2011.

SOUZA, L. F. S. Exigências Edáficas e Nutricionais. In: CUNHA, G.A.P.; CABRAL, J. R. S.; SOUZA, L. F. S. O abacaxizeiro: cultivo, agroindústria e economia.1ª ed. Brasília: Embrapa Comunicação para Transferência de Tecnologia, 1999. p. 169-202.

TEDESCO, M.J.; GIANELLO, C.; BISSANI, C.A.; BOHNEN, H. VOLKWEISS, S.J. Análises de solo, Plantas e Outros Materiais.2ª ed. Porto Alegre: UFRGS, 1995. 174 p.

VELOSO, C.A.C.; OEIRAS, A.H.L.; CARVALHO, E.J.M.; SOUZA, F.R.S. Resposta do abacaxizeiro à adição de nitrogênio, potássio e calcário em Latossolo Amarelo do Nordeste Paranaense. Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, v.23, n.2, p. 396-402. 2001.

ZENEBON, O.; PASCUET, N.S.; TIGLEA, P. Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos. 4a ed. São Paulo, Instituto Adolfo Lutz, Secretaria de Estado da Saúde, 2008.1002p.

OLIVEIRA, A.M.G.; ROSA, R.C.C.; SOUZA, L.F.S. Nutrição mineral, calagem e adubação. In: SANCHES, N.F.; MATOS, A.P. Eds. Abacaxi: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 2. ed. Brasília: Embrapa, 2013. 196 p.

Published
2016-07-04
How to Cite
DA SILVA, R. P.; FAVRETO, R.; SANTIN, A.; BERTOLDO, J. G.; TONIETTO, A.; ABICHEQUER, A. D. Limestone and biofertilizer on quality and yeldof ‘Perola’ pineapple fruits. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 22, n. 1/2, p. 25-38, 4 Jul. 2016.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2