Milk quality and characterization of different geographic regions of Brazil: a literature review
Abstract
Milk is a rich source of nutrients that are important for human health. Due to its high nutritional value, it is considered an ideal substrate for the proliferation of pathogenic and deteriorating micro-organisms. Therefore, some control measures are necessary to guarantee the quality of milk and dairy products. The aim of this review is to present the main quality parameters in accordance with Brazilian legislation, as well as to provide data and studies on the characteristics and quality of milk in different regions of Brazil. For this purpose, besides consulting the legislation, articles were used located by the following keywords: "Milk quality", "Milk preservation" and "Milk storage", in the databases "Google Scholar", "SciELO" and "LILACs". It was found that even with control and regulation of dairy farming, failures can still occur in the various regions of the country, which can be minimised with technical assistance and rural extension.
Downloads
References
ABREU, B. S. et al. Principal component and cluster analyses to evaluate production and milk quality traits. Revista Ciência Agronômica, v. 51, n. 3, p. e20196977, 2020. DOI: https://doi.org/10.5935/1806-6690.20200060. DOI: https://doi.org/10.5935/1806-6690.20200060
ADDIS, M. F. et al. The bovine milk microbiota: Insights and perspectives from-omics studies. Molecular Biosystems, v. 12, p. 2359–2372, 2016. DOI: https://doi.org/10.1039/C6MB00217J. DOI: https://doi.org/10.1039/C6MB00217J
BRAZIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento/MAPA. Portaria n° 370, de 04 de setembro de 1997. Regulamento técnico para fixação de identidade e qualidade de leite UHT. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, n.172, 08 set. 1997. Seção I.
BRAZIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento/MAPA. Instrução Normativa n° 76 de 26 de novembro de 2018. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade do Leite. DOU – Diário Oficial da União, Brasília, DF, 30 de novembro de 2018.
CALGARO, J. L. B. et al. Production and composition of milk per Holstein and Jersey cow from two farms in northwest Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 21, p. 01-16, e2121212020, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402121212020. DOI: https://doi.org/10.1590/s1519-99402121212020
CANDIOTTO L. et al. Milk quality in small farms in Sothern Region of Brazil. Ciência Rural, Santa Maria, v.50:10, e20200337, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200337. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20200337
DE LIMA, L. C. R. et al. Efeito de diferentes níveis de contagem de células somáticas sobre a qualidade de leite fermentado e queijo minas frescal. Archives of Veterinary Science, v. 25, n. 3, p. 63-73, 2020. DOI: http://dx.doi.org/10.5380/avs.v25i3.72006. DOI: https://doi.org/10.5380/avs.v25i3.72006
FARIA, A. P. A. et al. Influência do leite com elevada contagem de células somáticas sobre características físico-químicas e processo de fermentação de iogurte. Ciência Animal Brasileira, v. 21, e-44773, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/1809-6891v21e-44773. DOI: https://doi.org/10.1590/1809-6891v21e-44773
FUSCO, V. et al. Microbial quality and safety of milk and milk products in the 21st century. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, v. 19 p. 2013–2049, 2020. DOI:
https://doi.org/10.1111/1541-4337.12568. DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12568
GUIMARÃES, G. M. et al. Qualidade do leite in natura perante a instrução normativa IN 76 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento do Brasil. Research, Society and Development, v. 9, n. 9, e262996746, 2020. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i9.6746. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i9.6746
HENRICHS, S. C.; MACEDO, R. E. F.; KARAM, L. B. Influência de indicadores de qualidade sobre a composição química do leite e influência das estações do ano sobre esses parâmetros. Revista Acadêmica: Ciências Agrárias e Ambientais, v. 12, n. 3, p. 199-208, 2014. DOI: https://doi.org/10.7213/academica.12.03.AO05. DOI: https://doi.org/10.7213/academica.12.03.AO05
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Diretoria de Pesquisas, Coordenação de Agropecuária, Pesquisa da Pecuária Municipal. Prod. Pec. Munic. Rio de Janeiro, v. 47, p. 1-8, 2020.
LIMA, L. P. et al. Chilled raw milk quality: a case study in Zona da Mata region, Minas Gerais State, Brazil. Ciência Rural, Santa Maria, v. 50, n. 4, p. e20190749, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20190749. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20190749
LIMA, J. S. et al. Avaliação de métodos de detecção da fosfatase alcalina em leite bovino, bubalino e caprino. Brazilian Journal of Food Technology, v. 24, e2020130, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.13020. DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.13020
MESQUITA, A. A. et al. O impacto da extensão rural no controle da mastite em propriedades de agricultura familiar na região amazônica: Estudo de multicascos. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal. v. 14, n. 1, p. 76-89, 2020. DOI: https://doi.org/10.5935/1981-2965.20210012
REIS, K. T. M. G. et al. Qualidade Microbiológica do Leite Cru e Pasteurizado Produzido no Brasil: Revisão. UNOPAR Científica Ciências Biológicas e da Saúde, v. 15 (Esp) p. 411-421, 2013. Retrieved from: https://revista.pgsskroton.com/index.php/JHealthSci/article/view/591
SCHMIDT, C. P.; LAWISCH, G. K. S.; MACIEL, M. J. Avaliação da qualidade do leite in natura de produtores rurais do Vale do Taquari em diferentes estações do ano. Revista Destaques Acadêmicos, Lajeado, v. 12, n. 3, 2020. DOI: http://dx.doi.org/10.22410/issn.2176-3070.v12i3a2020.2440. DOI: https://doi.org/10.22410/issn.2176-3070.v12i3a2020.2440
SIDRA. Sistema IBGE de Recuperação Automática. Pesquisa Trimestral do Leite. Primeiro trimestre de 2021. Available in: https://sidra.ibge.gov.br/home/leite/brasil. Acessed on 05 Aug. 2021.
Copyright (c) 2022 Pesquisa Agropecuária Gaúcha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors declare that the work has not been previously published, nor sent simultaneously for publication in another journal and that they agree with the submission, content and transfer of the publication rights of the article in question to the scientific journal Pesquisa Agropecuária Gaúcha - PAG. The authors assume full responsibility for the originality of the article, and may incur on them any charges arising from claims by third parties in relation to the authorship of the article. The full reproduction of the journal's articles in other free-to-use electronic media is permitted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license.