Alternatives for the control of spontaneous plants in pineapple cultivation
Abstract
The objective of this study was to verify the viability of using crop residues as ground cover, in addition to traditional methods, as a way to control spontaneous plants in pineapple cultivation. The experimental design was a randomized complete block design with three replications, and eight treatments were used between the rows of pineapple: (1) herbicide; (2) mowing; (3) hand weeding; ground cover with (4) caete leaves and stalks; (5) corn crop residues; (6) bean crop residues; (7) sugar cane leaves and (8) banana leaves. Each plot consisted of four rows of pineapple in 1.0 x 0.2 m spacing; each row consisted of 12 plants, totaling 48 per plot. Morphometric and qualitative characteristics of pineapple fruits were evaluated, besides the production of spontaneous plants. The results indicated that the highest dry mass yield of spontaneous plants occurred in herbicide and mowing treatments in contrast to that produced by beans. The most promising soil cover with banana leaves was similar to the traditional weeding and herbicide treatments for pineapple yield, fruit size, crownless fruit mass and fruit quality, as well as control of spontaneous plants.
Downloads
References
ALWIS, A.J.; HERATH, H. Impact of mulching on soil moisture, plant growth and yield of Mauritius pineapple (Ananas comosus L. Merr). Journal of Food and Agriculture. 2(1), p.15-21. 2012. Disponível em: <http://doi.org/10.4038/jfa.v2i1.3938>. Acesso em 27 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.4038/jfa.v2i1.3938
ANAMA/PGDR-UFRGS. Diagnóstico socioeconômico e ambiental do Município de Maquiné - RS: perspectivas para um desenvolvimento rural sustentável. Porto Alegre: Relatório de Pesquisa, Pró-reitoria de Pesquisa da UFRGS, 2000. 108 p.
ANUÁRIO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA. Benno Bernardo Kist (ed.) Ed. Gazeta, Santa Cruz do Sul. 88 p. 2018. Disponível em <http://www.editoragazeta.com.br/anuario-brasileiro-da-fruticultura-2018/ >. Acesso em: 27 dez 2019.
BRASIL. Ministério de Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa n. 1, de 01/02/2002. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade para a Classificação do Abacaxi. 2002.
CARVALHO, J.E.; ZENELLA, F.; MOTA, J.H; LIMA, A.L.S. Cobertura morta do solo no cultivo de alface cv. Regina 2000, em Ji-Paraná/RO. Ciênc. Agrotec. Lavras, v. 29, n.5, 2005. Disponível em <http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542005000500003>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542005000500003
CATUNDA, M.G.; FREITAS, S.P.; OLIVEIRA, J.G.; SILVA, C.M.M. Efeitos de herbicidas na atividade fotossintética e no crescimento de abacaxi (Ananas comossus). Planta Daninha. v.23, n.1, Viçosa Jan./Mar. 2005. Disponível em <http://dx.doi.org/10.1590/S0100-83582005000100014>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-83582005000100014
CATUNDA, M.G.; FREITAS, S.P.; SILVA, C.M.M.; CARVALHO, A.J.R.C.; SOARES, L.M.S. Interferência de plantas daninhas no acúmulo de nutrientes e no crescimento de plantas de abacaxi. Weed Interference in Nutrient Accumulation and Pineapple Crop Growth. Planta Daninha, Viçosa-MG, v. 24, n. 1, p. 199-204, 2006. Disponível em <http://dx.doi.org/10.1590/S0100-83582006000100025>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-83582006000100025
COMISSÃO DE QUÍMICA E FERTILIDADE DO SOLO – RS/SC. Manual de Adubação e de Calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. 10 ed. Porto Alegre: SBCS – Núcleo Regional Sul/UFRGS, 2004. 400 p.
FAO. 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAOSTAT. Disponível em <http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC>. Acesso 27 dez 2019.
IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agrícola Municipal 2018. Disponível em <https://sidra.ibge.gov.br/tabela/1612#resultado>. Acesso 27 dez 2019.
LIMA, T.L.S.; CAVALCANTE, C.L., SOUZA, D.G.S.; SILVA, P.H.A.; SOBRINHO, L.G.A. Avaliação da composição físico-química de polpas de frutas comercializadas em cinco cidades do Alto Sertão paraibano. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Pombal, Pb, v.10, n.2, p.49-55. 2015. Disponível em <https://doi.org/10.18378/rvards.v10i2.3378>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.18378/rvads.v10i2.3378
MATOS A.P.; SANCHEZ. N.F. Cultura do abacaxi: Sistema de Produção para a região de Itaperaba, Bahia. Documentos 138, 2011. 59p. Disponível em <http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/898104>. Acesso 15 dez 2019.
MATOS, A.P.; REINHARDT. D.H. Pineapple in Brazil: Characteristics, research and perspectives. Acta Horticulturae, 822, p.25-36, 2009. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2009.822.1
MATZENAUER, R.; RADIN, B.; ALMEIDA, I. R.(Ed.). Atlas Climático: Rio Grande do Sul. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura Pecuária e Agronegócio; Fundação Estadual de Pesquisa Agropecuária (FEPAGRO), 2011.
MODEL, N.S. Épocas de plantio indicadas para o abacaxizeiro cultivado no Rio Grande do Sul. Pesquisa Agropecuária Gaúcha. Porto Alegre, v.10, n.1-2, p. 119-127, 2004. Disponível em <http://www.fepagro.rs.gov.br/upload/1398798281_art_13.pdf>.
MODEL, N.S.; FAVRETO, R.; RODRIGUES, E.C. Efeito de tratamentos de controle de plantas daninhas sobre produtividade, sanidade e qualidade de abacaxi. Pesquisa Agropecuária Gaúcha. Porto Alegre, v.16, n.1 e 2, p.51-58, 2010. Disponível em <http://www.fepagro.rs.gov.br/upload/1398780956_art07.pdf>. Acesso 27dez 2019.
PÉREZ, P.G., GARCÍA, M.P.G., REBOLLEDO, L.M., URIZA, D.A., TINOCO, A.A.C.; REBOLLEDO, A.M. Planting densities and plastic mulching for "Smooth Cayenne" pineapple grown in an AW2 climate fluvisol soil in Veracruz, Mexico. Acta Hortic. 666, 271-275. 2005. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2005.666.30
REINHARDT, D.H.; CUNHA, G.A.P. Determinação do período critico de competição de ervas daninhas em cultura de abacaxi 'Pérola'. Pesq. agropec. bras., Brasília, 19(4):461-467, abr. 1984.
REINHARDT, D.H.; CUNHA, G.A.P. Plantas daninhas e seu controle. In: Cunha, G.A.P.; Cabral, J.R.S.; Souza, L.F.S (Org). O abacaxizeiro: cultivo, agroindústria e economia. Brasília, DF. Cap 10. 1999. p. 253-268.
RESENDE, F.V.; SOUZA, L.S.; OLIVEIRA, P.S.R.; GUALBERTO, R. Uso de cobertura morta vegetal no controle da umidade e temperatura do solo, na incidência de plantas invasoras e na produção da cenoura em cultivo de verão. Ciênc. agrotec., Lavras, v. 29, n. 1, p. 100-105, jan./fev. 2005. Disponível em <https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/778369/1/resendeuso.pdf>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542005000100012
SAS INSTITUTE INC. SAS® University Edition: Installation Guide for Windows. Cary, NC. 2014.
SANTOS, S.S; ESPÍNDOLA J.A.A.; GUERRA, J.G.M.; LEAL M.A.A.; RIBEIRO, R.L.D. Produção de cebola orgânica em função do uso de cobertura morta e torta de mamona. Horticultura Brasileira, 30: 549-552. 2012. Disponível em <http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362012000300032>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362012000300032
SEDIYAMA, M.A.N.; SANTOS, M.R.; VIDIGAL, S.M.; SANTOS, I.C. SALGADO, L.T. Ocorrência de plantas daninhas no cultivo de beterraba com cobertura morta e adubação orgânica. Planta Daninha, Viçosa-MG, v. 28, n. 4, p. 717-725, 2010. Disponível em <http://dx.doi.org/10.1590/S0100-83582010000400003>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-83582010000400003
SEDIYAMA, M.A.N.; SANTOS, I.C.; LIMA, P.C. Cultivo de hortaliças no sistema orgânico. Rev. Ceres, Viçosa, v. 61, Suplemento, p. 829-837, nov/dez, 2014. Disponível em <http://dx.doi.org/10.1590/0034-737x201461000008>. Acesso 15 dez 2019. DOI: https://doi.org/10.1590/0034-737x201461000008
TEDESCO, M.J.; GIANELLO, C.; ANGHINONI, I. et al. Manual de Adubação e de Calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. Porto Alegre. 394 p. 2004.
VARGAS, L.; BERNARDI, J. Manejo de Plantas Daninhas na Produção Orgânica de Frutas. Circular Técnica 45. Estação Experimental de Vacaria – Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, RS. 11 p. Disponível em <https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPUV/8122/1/cir045.pdf>. Acesso 15 dez 2019.
ZENEBON, O.; PASCUET, N.S.; TIGLEA, P. Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos. 4aEdição. São Paulo, 1002p. 2008.
Copyright (c) 2020 Pesquisa Agropecuária Gaúcha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors declare that the work has not been previously published, nor sent simultaneously for publication in another journal and that they agree with the submission, content and transfer of the publication rights of the article in question to the scientific journal Pesquisa Agropecuária Gaúcha - PAG. The authors assume full responsibility for the originality of the article, and may incur on them any charges arising from claims by third parties in relation to the authorship of the article. The full reproduction of the journal's articles in other free-to-use electronic media is permitted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license.