Wheat saved seeds quality evaluation in the Missões region - RS
Abstract
The practice of saving seeds means that part of the harvested grain remains on the farm and serves to the next crop propagation. This activity is protected by law and widely performed in wheat fields in the region of Missões, in the state of Rio Grande do Sul. However, farmers in the region have a little knowledge regarding the quality of the seeds used on the property. Due to this unappropriated storage handling, quality losses may occur. The aim of this study was to evaluate the quality of the saved seeds in the region of Missões, in the state of Rio Grande do Sul, before and after their storage by the farmers. Seed samples were collected two times: post-harvest (before storage) and pre-sowing (post-storage), in the same portion. The average germination values were satisfactory, above 80%, they did not differ after the storage period, with variability between portions. When seeds were subjected to accelerated aging, the germination was below 50%, and by means of the dry and fresh mass analysis it was possible to identify a vigor decrease, as well as an increase in the moisture of the seed after the storage period. It was concluded that saved wheat seeds in the region of Missões, in the state of Rio Grande do Sul have satisfactory germination, but with vigor limitations, especially after storage, affecting the quality of the portion.
Downloads
References
ABRASEM. Instrução Normativa n° 45, de 17 de setembro de 2013. Publicação: D.O.U do dia 20/09/13, Seção 1. Disponível em: http://www.abrasem.com.br/wp-content/uploads/2012/10/Instru%C3%A7%C3%A3o-Normativa-n%C2%BA-45-de-17-de-Setembro-de-2013-Padr%C3%B5es-de-Identidade-e-Qualiidade-Prod-e-Comerc-de-Sementes-Grandes-Culturas-Republica%C3%A7%C3%A3o-DOU-20.09.13.pdf Acesso em: 09/02/2019.
AMARO, H. T. R. et al. Testes de vigor para avaliação da qualidade fisiológica de sementes de feijoeiro. Revista de ciências Agrárias. v. 38, n. 3, p. 383-389, 2015.
ANDREOLI, C. et al. Influência da germinação da semente e da densidade de semeadura no estabelecimento do estande e na produtividade de milho. Revista brasileira de sementes, v. 24, n. 2, p. 1-5, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222002000200001
BELLÉ, C. et al. Qualidade fisiológica e sanitária de sementes salvas de soja da região norte do Rio Grande do Sul. Revista Agrarian, v. 9, n. 31, p. 1-10, 2016.
BISOGNIN, M. B. et al. Desempenho fisiológico de sementes olerícolas em diferentes tempos de hidrocondicionamento. Revista de ciências Agrárias, v. 39, n. 3, p. 349-359, 2016. DOI: https://doi.org/10.19084/RCA15163
BRASIL. LEI N°10.711, DE 5 DE AGOSTO DE 2003 Diário Oficial da União Brasília, Distrito Federal, 6 agos.2003. Seção 1, p.1.
BRASIL. Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Instrução Normativa nº 38, 30 nov. 2010. Regulamento técnico do trigo. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, Distrito Federal, 01 dez. 2010, Seção 1, n. 229, p. 2.
BRASIL. Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Instrução Normativa MAPA nº 45, 17 set. 2013. Padrões de identidade e qualidade para a produção e a comercialização de sementes. Diário Oficial da União, Brasília, Distrito Federal, 18 set. 2013, Seção 1, n. 183, p. 6.
BRASIL. Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Instrução Normativa MAPA nº 9, 02 jun. 2005. Normas para a produção, comercialização e utilização de sementes. Diário Oficial da União, Brasília, Distrito Federal, 10 jun. 2005, Seção 1, p. 4.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (2009) - Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília, DF: MAPA/ACS, 395 p. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/arq_editor/ file/2946_regras_analise__sementes.pdf. Acesso em: 14/01/2019.
CARVALHO, T. C. et al. Comparação da qualidade fisiológica de sementes de soja convencional e de sua deriva transgênica. Revista brasileira de sementes, v. 33, n. 4, p. 616-625, 2012.
CONAB. Série histórica das safras. 2019. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/serie-historica-das-safras. Acesso em: 22/02/2019.
FANAN, S. Avaliação do vigor de sementes de trigo pelos testes de envelhecimento acelerado e de frio. Revista Brasileira de Sementes, v. 28, n. 2, p. 152-158, 2006. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222006000200021
FAO. Faostat Statistical databases. Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Disponível em:http://www.fao.org/faostat. Acesso em: 07/02/2019.
FERREIRA, D. F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001
GUTKOSKI, L. C. et al. Efeito do período de maturação de grãos nas propriedades físicas e reológicas de trigo. Ciência Tecnologia Alimentar, v. 28, n. 4, p.888-894, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000400019
IBGE, Produção Agrícola Municipal. Rio de Janeiro: IBGE, 2014. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?view=detalhes&id=766. Acesso em: 12 abr. 2016.
MACHADO, C. et al. Avaliação da qualidade fisiológica e sanitária de sementes de trigo. Revista Ciências Agroveterinárias e Alimentos, n. 2, p. 1-7, 2017.
MANUTEC. Manual do usuário. 2015. Disponível em: https://docplayer.com.br/9545745-Manual-de-operacao-determinador-de-umidade-universal.html. Acesso em: 28 abr. 2016.
MATTIONI, N. M.; SCHUCH, L. O.; VILLELA, F. A. Variabilidade espacial da produtividade e da qualidade das sementes de soja em um campo de produção. Revista brasileira de sementes, v. 33, n. 4, p. 611-618, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222011000400002
MELO, D. et al. Qualidade de sementes de soja convencional e roundup ready (RR), produzida para consumo próprio e comercial. Revista Ciência Agrárias, v. 39, n. 2, p. 300-309, 2016. DOI: https://doi.org/10.19084/RCA15072
MOREANO, T. B. et al. Physical and physiological qualities of soybean seed as affected by processing and handling. Journal of Seed Science, v. 35, n. 4, p. 466-477, 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/S2317-15372013000400008
NAKAGAWA, J. et al. Testes de vigor baseados no desempenho das plântulas. Vigor de sementes: conceitos e testes. Londrina: ABRATES, v. 1, p. 20-31, 1999.
ORMOND, A. T. et al. Analise das características físicas de sementes de trigo. Enciclopédia Biosfera, v. 9, n. 17, p.108-114, 2013.
PARAGINSKI, Ricardo T. et al. Qualidade de grãos de milho armazenados em diferentes temperaturas. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental-Agriambi, v. 19, n. 4, p.358-363, 2015. DOI: https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v19n4p358-363
PESKE, S. T. Sistema de Sementes: Caso Francês. Reportagem de capa do mês jul/ago 2014 - Ano XVIII - N.4 – SeedNews, 2014. Disponível em: https://seednews.com.br/edicoes/artigo/184-sistema-de-sementes-edicao-julho-2014. Acesso em: 20/02/2019.
RAMPIM, L. et al. Qualidade fisiológica e sanitária de sementes de soja comercial e salva. Scientia Agraria Paranaensis, v. 15, n. 4, p. 476-486, 2016. DOI: https://doi.org/10.18188/1983-1471/sap.v15n4p476-486
SCARIOT, M. A. Qualidade de sementes de trigo colhidas com diferentes teores de água e armazenadas em sistema convencional e hermético. Dissertação (Mestrado, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Erechim – Rio Grande do Sul, 2017.
SILVA, F. S. et al. Viabilidade do armazenamento de sementes em diferentes embalagens para pequenas propriedades rurais. Revista de Ciências Agro-Ambientais, v. 8, n. 1, p. 45-56, 2010.
SMANIOTTO, T. A. S. et al. Qualidade fisiológica das sementes de soja armazenadas em diferentes condições. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 18, n. 4, p. 446-453, 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662014000400013
TAVARES, L. C. et al. Estratégia de marketing na área de sementes. Arquivos do Instituto Biológico, v. 32, n. 1, p. 1-9, 2016.
TOZZO, A. G.; PESKE, T. Qualidade fisiológica de sementes de soja comerciais e de sementes salvas. Revista Brasileira de Sementes, v. 30, n. 2, p. 12-18, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222008000200002
ZUCHI, J. Qualidade de sementes de soja resfriadas artificialmente e armazenadas. Tese (Doutorado), Universidade Federal de Viçosa, Viçosa – Minas Gerais, 2009.
The authors declare that the work has not been previously published, nor sent simultaneously for publication in another journal and that they agree with the submission, content and transfer of the publication rights of the article in question to the scientific journal Pesquisa Agropecuária Gaúcha - PAG. The authors assume full responsibility for the originality of the article, and may incur on them any charges arising from claims by third parties in relation to the authorship of the article. The full reproduction of the journal's articles in other free-to-use electronic media is permitted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license.