Morphometric and chemical characteristics of fruits of three cultivars of lichia (Litchi chinensis Sonn.) cultivated in Maquiné, Rio Grande do Sul

  • Raquel Paz da Silva Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do RS
  • Rodrigo Favreto Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do RS
  • Juliano Garcia Bertoldo Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do RS
  • Adilson Tonietto Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do RS
  • André Dabdab Abichequer Secretaria de Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural do RS
Keywords: Comores, Bengal, Brewster, Fruit quality, Macroelements

Abstract

There are few information about the characteristics of lychee fruits produced in RS, so the
objective of this work was to conduct a comparative study of the cultivars Comores, Bengal and Brewster.
For the morphometric characteristics, the transversal and longitudinal diameters of the fruits were evaluated,
as well as the mass of the fresh matter of the seed, aryl and pericarp, total fresh matter mass, dry matter mass
of the seed, aryl and pericarp, mass of the total dry matter and calculated the pulp yield of the fruits. The
total soluble solids, the total titratable acidity, the pH and the SS/AT (ratio) of the aryl, as well as
macroelements present in the fruit fractions were analyzed. The results indicated that 'Comores' presented
fruits with higher total fresh matter, yield of pulp and P, K and Mg. 'Bengal' had the highest fresh matter of
the seed and was higher in the ratio. The cultivars Comores and Brewster stood out in total soluble solids and
total titratable acidity, but presented lower pH. Seed and aryl had the highest amount of N and the Ca and
Mg pericarp.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGUILA, J.S.; HOFMAN, P.; CAMPBEL, T.; MARQUES, J.R.; AGUILA, L.S.H.; KLUGUEL, R.A. Pré-resfriamento em água de lichia ‘B3’ mantida em armazenamento refrigerado. Ciência Rural, Santa Maria, v.39, n.8, p. 2373-2379, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782009000800016

AGUAS-ATLAHUA A.A.; GARCÍA-PÉREZ, E.; ROSADO O.R.; SANTOS A.T.; Calidad de frutos de litchi (Litchi chinensis Sonn) producido en el estado de Veracruz, México. Revista Fitotecnia Mexicana, v. 37, n.4, p. 373-380, 2014. DOI: https://doi.org/10.35196/rfm.2014.4.373

BASTOS, D.C., SCARPARE FILHO, J.A.; FATINANSI J.C., PIO R.; SPÓSITO M.B. A Cultura da Lichia. Série Produtor Rural – nº 26, Piracicaba, 2004. 34 p.

CAVALLARI, L.L. Florescimento e frutificação em lichieiras. Universidade Estadual de Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus Jaboticabal, São Paulo, 2009. 43 p.

DONADIO, L.C.; ZACCARO, R.P. Valor nutricional de frutas. Jaboticabal: SBF, Coopercitrus, 2012. 248 p.

FREIRE, J.M.; ABREU, C.M.P.; CORRÊA A.D.; SIMÃO, A.A.; SANTOS C.M. Avaliação de compostos funcionais e atividade antioxidante em farinhas de polpa de goiabas. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.34, n.3, p.847-852. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000300026

GARCÍA-PÉREZ, E.; MARTINS, A.B.G. Florescimento e frutificação de lichieiras em função do anelamento de ramos. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.28, n.1, p.14-17, 2006. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452006000100007

GHOSH, S. P. World trade in litchi: past, presente and future. Acta Horticulturae, Wageningen, v. 558, p. 23- 30. 2001. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2001.558.1

GRANGEIRO, L.C.; CECÍLIO FILHO, A.B. Acúmulo e exportação de macronutrientes em melancia sem sementes. Horticultura Brasileira, Brasília, v.23, n.3, p.763-767, 2005. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362005000300015

LEÃO, P.C.S. Comportamento de uva sem sementes no submédio São Francisco. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 24, n. 3, p. 734-737, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452002000300043

LIMA, T.L.S.; CAVALCANTE, C.L., SOUZA, D.G.S.; SILVA, P.H.A.; SOBRINHO, L.G.A. Avaliação da composição físico-química de polpas de frutas comercializadas em cinco cidades do Alto Sertão paraibano. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Pombal, v.10, n.2, p.49-55. 2015. DOI: https://doi.org/10.18378/rvads.v10i2.3378

LOPES, D.S; RAMOS, J.D.; SILVA, F.O.R.; CASTRO, A.C.J. Crescimento e maturação de frutos de lichieiras ‘Bengal’ cultivadas no município de Carmo de Minas, MG. XXIII Congresso de Pós-Graduação da UFLA, 27 de outubro a 01 de novembro de 2014.

MARTINS, A.B.G. Lichia. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.27, n.3, 2005. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452005000300001

MATZENAUER, R.; RADIN, B.; ALMEIDA, I. R.(Ed.). Atlas Climático: Rio Grande do Sul. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura Pecuária e Agronegócio; Fundação Estadual de Pesquisa Agropecuária (FEPAGRO), 2011.

OLIVEIRA, R.P.; GONÇALVES, A.S.; SCIVITTARO, W.B.; NASAKU, B.H. Tecnologias para produção de frutas cítricas sem sementes: escolha de cultivares e planejamento do pomar. Comunicado Técnico, Pelotas, RS, 2005. 4p.

ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DA SÁUDE. 2002. Disponível em: < http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/releases/pr84/en/> Acesso em: 26 de junho de 2018.

PIRES, M.C. Efeito do anelamento e do paclobutrazol no florescimento e frutificação, sobrenxertia e análise sazonal de macro e micronutrientes em (Litchi chinensis Sonn). Tese de Doutorado. Universidade de Brasília, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Programa de Pós-graduação em Agronomia, Brasília, 2015, 115 p.

QUEIROZ, E.R.; ABREU, C.M.P.; OLIVEIRA, K.S. Constituintes químicos das frações de lichia in natura e submetidas à secagem: potencial nutricional dos subprodutos. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, SP, v. 34, n. 4, p.1174-1179, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000400026

QUEIROZ, E.R.; ABREU, C.M.P.; SANTOS, C.M.; SIMÃO, A.A. Composição química e fitoquímica de farinhas da casca e da semente de lichias (Litchi chinensis Sonn) cultivar ‘Bengal’. Ciência Rural (online), v.45, n.2, p.329-334. 2015. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20140106

RAGA, A.; MINEIRO, J.L.C.; SATO, M.E.; MORAES, G.J.; FLECHTMANN, H.W. Primeiro relato de Aceria litchii (KEIFER) (PROSTIGMATA:ERIOPHYDAE) em plantas de lichia no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 2, p. 628-629, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000046

SALOMÃO, L.C.C.; SIQUEIRA, D.L. PEREIRA, M.E.C. Acúmulo de macro e micronutrientes nas folhas e caules do ramo produtivo da lichieira 'Bengal' durante um ano. Ciência Agrotécnica, Lavras, v.30, n.1, p.9-14, 2006. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542006000100001

SAS INSTITUTE INC. SAS® University Edition: Installation Guide for Windows. Cary, NC. 2014.

SILVA, D.F.P.; CABRINI, E.C.; ALVES, R.R.; SALOMÃO, L.C.C.; Uso do ácido ascórbico no controle do escurecimento do pericarpo da lichia. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.32, n.2, p. 618-627, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000067

SMARSI, R.C.; OLIVEIRA, G.F.; REIS, L.L.; CHAGAS, E.A.; PIO R.; MENDONÇA. V. CHAGAS, P.C.; CURI, P.N. Efeito da adubação nitrogenada na produção de mudas de lichieira. Revista Ceres, Viçosa, v.58, n.1, p.129-131, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0034-737X2011000100020

TEDESCO, M.J.; GIANELLO, C.; BISSANI, C.A.; BOHNEN, H. VOLKWEISS, S.J. Análises de solo, Plantas e Outros Materiais. 2ª ed. Porto Alegre: UFRGS, 1995. 174 p.

WALL, M.M. Ascorbic acid and mineral composition of longan (Dimocarpus longan), lychee (Litchi chinensis) and rambutan (Nephelium lappaceum) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis, Elsevier, v.19, n.6-7, p. 655-663. 2006. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.12.001

WATANABE, H.S.; OLIVEIRA, S.L. Comercialização de frutas exóticas. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 36, n.1, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-2945-443/13

ZENEBON, O.; PASCUET, N.S.; TIGLEA, P. Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos. 4a ed. São Paulo, Instituto Adolfo Lutz, Secretaria de Estado da Saúde, 2008. 1002 p.

Published
2018-12-28
How to Cite
DA SILVA , R. P.; FAVRETO, R.; BERTOLDO , J. G.; TONIETTO, A.; ABICHEQUER, A. D. Morphometric and chemical characteristics of fruits of three cultivars of lichia (Litchi chinensis Sonn.) cultivated in Maquiné, Rio Grande do Sul. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 24, n. 1/2, p. 12-22, 28 Dec. 2018.

Most read articles by the same author(s)