Boro forms and doses in the cultivation of carrot in the Western Amazon
Abstract
Micronutrient deficiency may limit the productivity of vegetables. Therefore, the present study evaluated the agronomic performance of carrots as a function of application forms and Boron doses. The experimental design was a randomized complete block design with treatments arranged in a 7 x 3 factorial scheme consisting of 7 doses (0, 1, 2, 3, 4, 5 and 8 kg ha-1 ) of B as a borax (11 , 3% of B) and 3 forms of application: by way of soil; by way of foliar and soil and only by way of foliar with 3 replicates in Dystrophic Red-Yellow Latosol. The analyzed variables were: average fresh root biomass; mean root diameter; longitudinal length; thickness of the cortex, heart diameter and average productivity. The highest fresh biomass of roots and yield was obtained at the dose of 3.68 kg ha-1 . The application of B via soil is the most suitable for the cultivation of the carrot.
Downloads
References
ABREU, A. C. et al. Fertilidade do solo: micronutrientes. Viçosa. 2007. 1017p.
CAMARGO, P. N; SILVA, O. Manual de adubação foliar. São Paulo: Herba, 1990. 256p.
CEPEA - Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada da Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”. Hortifruti Brasil. Piracicaba: ESALQ/USP, [S.n.] p.20-21, 2014.
DISQUAL. P. P. Otimização da qualidade e redução de custos na cadeia de distribuição de produtos hortofrutícolas frescos. Manual de Boas Práticas: cenoura. 2014, 40 p.
FABBRIN E.G.S. et al. Perdas em pós-colheita de biomassa fresca de cenoura orgânica cultivadas com aplicações foliares de boro. Horticultura Brasileira. jul. 2012. v.30, n. 2 ISSN: S2759-S2762.
FAO. Agricultural production, primary crops. 2013. Disponível em: <http://www.fao.org> Acesso em: 05 julho de 2014.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo Manual de Olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa, MG: UFV, 4ª ed. 2007. 421 p.
GONDIN, A. R. U; Absorção e mobilidade do boro em plantas de tomate e de beterraba. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Jaboticabal, SP. 2009, 90 f.
GUIMARÃRES, J. A. et al. Reconhecimento e manejo das principais pragas da cenoura. Embrapa, Comunicado Técnico. Brasília, DF. out. 2012, n. 82. 6 p.
LOPES, S. A. Micronutrientes: filosofias de aplicação e eficiência agronômica. São Paulo, SP. Associação Nacional para Difusão de Adubos. Boletim Técnico nº8. 1999. 58 p.
MALAVOLTA, E. Manual de Nutrição de plantas. São Paulo: Editora: Agronômica Ceres, 2006. 638 p.
MARSCHNER H. Mineral nutrition of higher plants. New York: Academic Press, p.379-396, 2 ed. 1995.
MESQUITA FILHO, M.V.; SOUZA, A.F.; SILVA, H.R. Nível crítico de boro em cenoura cultivada em um solo sob cerrado. Horticultura Brasileira, Brasília, v.23, n.1, p.68-71, jan.-mar. 2005. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362005000100014
PIZZETA, L. C. et al. Diferentes doses de boro sobre a produtividade da cultura da beterraba. Revista Científica Eletrônica de Agronomia, Garça, v.17, n.2, p.33-39, dez, 2010.
PUIATTI, M. et al. 101 culturas: manual de ciências agrárias. EPAMIG. Belo Horizonte. 2007. 263-268 p.
RESENDE, G. M; BRAGA M. B; Produtividade de cultivares e populações de cenoura em sistema orgânico de cultivo. Revista Horticultura Brasileira, Vitoria da Conquista, v. 32, n. 1, p. 102-106, jan./mar. 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362014000100017
RIBEIRO A. C. et al.; Recomendação para o uso de adubos e fertilizantes em Minas Gerias. 5ª Aproximação. Viçosa, MG. UFV. 1999. 359 p.
SANTOS H. G. et al. Sistema brasileiro de classificação de solos. 2. ed. Rio de Janeiro, Embrapa Solos. 306 p. 2006.
SILVA, E.G; Composição bioativa de cenoura em função da época de colheita e do processamento mínimo. Lisboa: ISA, 2013, 75 p.
VIEIRA, J.V.; PESSOA, H.B.S.V.; MAKISHIMA, N. Cultivo da cenoura (Daucus carota L.). Brasília: Embrapa Hortaliças. 1997. 19p. (Instruções Técnicas, 13).
VILELA, N.J.; BORGES, I.O. 2008. Retrospectiva e situação atual da cenoura no Brasil. Brasília: Embrapa Hortaliças, 9p. (Circular Técnica 59).
VOLKWEISS, S. J. Fontes e métodos de aplicação. In: FERREIRA, M.E. & CRUZ, M.C.P. eds. Simpósio sobre micronutrientes na agricultura, 1988, Jaboticabal. Anais. Piracicaba, POTAFOS/CNPq, 1991. p.391-412.
The authors declare that the work has not been previously published, nor sent simultaneously for publication in another journal and that they agree with the submission, content and transfer of the publication rights of the article in question to the scientific journal Pesquisa Agropecuária Gaúcha - PAG. The authors assume full responsibility for the originality of the article, and may incur on them any charges arising from claims by third parties in relation to the authorship of the article. The full reproduction of the journal's articles in other free-to-use electronic media is permitted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license.