Agronomic evaluation of ‘Riesling Itálico’, ‘Chardonnay’, ‘Merlot’ and ‘Cabernet Franc’ grapevine clones

Keywords: Phenology, Plant production, Fruit quality, Viticulture

Abstract

This study aimed to evaluate clones of ‘Riesling Itálico’, ‘Chardonnay’, ‘Merlot’ and ‘Cabernet Franc’ grapevines that best adapt to the edaphoclimatic conditions in Veranópolis, RS. The experiment was carried out at the State Center for Diagnosis and Research in Fruticulture - DDPA/SEAPDR. Three 'Riesling Itálico' clones (ISV-1, RI12V23, VCR-365), four 'Chardonnay' clones (INRA-95, INRA-132, INRA-548, VCR-6), four 'Merlot' clones (INRA-181, INRA-347, VCR-13, VCR-494) and seven 'Cabernet Franc' clones (INRA-212, INRA-214, ISV-8, ISV-101, VCR-2, VCR- 4, VCR-10) were evaluated. The experimental design was randomized blocks, with 4 replications and 10 plants per plot. The clones were evaluated in the 2020/2021 cycle for phenology (budburst and maturation dates), production (kg/plant, ton/ha weight/bunch) and fruit quality (soluble solids-SS, titratable acidity-AT, pH). The results showed the potentiality of the clone RI12V23 for 'Riesling Itálico', INRA-132 for 'Chardonnay', VCR-13 for 'Merlot' and VCR-10 for 'Cabernet Franc'. The 'Riesling Itálico' and 'Chardonnay' clones showed greater production precocity than the 'Merlot' and 'Cabernet Franc' clones.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALLEWELDT, G.; SPIEGEL-ROY, P.; REISCH, B. Grapes (Vitis). Acta Horticulturae, n. 290, p. 291-337, 2010. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1991.290.7. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1991.290.7

AMORIM, L.; REZENDE, J. A. M.; CAMARGO, L. E. A. Manual de Fitopatologia: Doenças de Plantas Cultivadas. 5ª ed. Ouro Fino: Agronômica Ceres, 2016. 772p.

ANZANELLO, R.; LAMPUGNANI, C. S. Requerimento de frio de cultivares de pessegueiro e recomendação de cultivo no Rio Grande do Sul. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 26, n. 1, p. 18-28, 2020. DOI: https://doi.org/10.36812/pag.202026118-28. DOI: https://doi.org/10.36812/pag.202026118-28

ANZANELLO, R. Caracterização da viticultura no Rio Grande do Sul por meio da análise dos dados do Cadastro Vitícola. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 18, n. 1, p. 67-73, 2012. Available at: http://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/216. Accessed: 22 May 2020.

ANZANELLO, R.; FIALHO, F. B.; SANTOS, H. P. Chilling requirements and dormancy evolution in grapevine buds. Ciência e Agrotecnologia, v. 42, n. 4, p. 364-371, 2018. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-70542018424014618. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-70542018424014618

CAMARGO, U. A. et al. O melhoramento genético da videira na Embrapa Uva e Vinho. In: Simpósio Brasileiro de Melhoramento de Frutíferas, 1., 1997, Jaboticabal, SP. Anais... Jaboticabal: FCAV/UNESP, 1997. p. 28-30.

CAMARGO, U. C.; TONIETTO, J.; HOFFMANN, A. Progressos na viticultura brasileira. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 1, p. 144-149, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500017. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500017

EPPO. EUROPEAN AND MEDITERRANEAN PLANT PROTECTION ORGANIZATION. Crop growth stage keys: grapevines. EPPO / OEPP. Bulletin, v. 14, n. 2, p. 295-298, 1984. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2338.1984.tb01898.x

FALCÃO, L. D. et al. Maturity of Cabernet Sauvignon berries from grapevines grown with two different training systems in a new grape growing region in Brazil. Ciencia e Investigación Agraria, v. 35, n. 3, p. 271-282, 2008. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-16202008000300010. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-16202008000300010

FELIPPETO, J.; ALEMBRANDT, R.; CIOTTA, M. N. Maturação e composição das uvas Cabernet Sauvignon e Merlot produzidas na região de São Joaquim, SC. Agropecuária Catarinense, v. 29, n. 2, p. 74-79, 2016.

GIOVANINNI, E. Produção de uvas para vinho, suco e mesa. 3. Ed. Porto Alegre: Renascença, 2008. 368p.

GUERRA, C. C.; PEREIRA, G. E. A qualidade e a tipicidade dos vinhos finos tranquilos e espumantes brasileiros. Territoires du Vin, v. 9, n. 1, p. 1-10, 2018.

GUERRA, C. C.; ZANUS, M. C. Maturação e Colheita. In: Embrapa Uva e Vinho (ed.). Bento Gonçalves: Embrapa, 28, 2003. (Sistema de Produção, n. 4). Available at: https://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Uva/UvasViniferasRegioesClimaTemperado/colheita.htm. Accessed: 18 May 2020.

GRIS, E. F. et al. Phenology and ripening of Vitis vinifera L. grape varieties in São Joaquim, southern Brazil: a new South American wine growing region. Investigación Agraria, San Lorenzo, v. 37, n. 2, p. 61-75, 2010. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-16202010000200007. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-16202010000200007

FOGAÇA, C.M. et al. Desempenho inicial de clones de videiras de variedades Vitis vinifera para a microrregião de Veranópolis. Porto Alegre: SEAPDR/DDPA, 2020. 31p.

HAWERROTH, F. J. et al. Dormência em frutíferas de clima temperado. Pelotas: EMBRAPA Clima Temperado, 2010. 56 p.

LEWELDT, G.; POSSINGHAM, J. V. Progress in grapevine breeding. Theoretical and Applied Genetics. v. 75, n. 1, p. 669-673, 2008. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00265585

REISCH, B. I.; PRATT, C. Grapes. In: JANICK, J.; MOORE, J. N. (Ed.). Fruit breeding: vine and small fruits. New York: John Wiley, 2016. p. 297-370.

MANDELLI, F. et al. Fenologia da videira na Serra Gaúcha. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v.9, n.1-2, p.129-144, 2003. Available at: http://revistapag.agricultura.rs.gov.br/ojs/index.php/revistapag/article/view/512. Accessed: 20 May 2020.

MELLO, L. M. R.; MACHADO, C. A. E. Cadastro vitícola do Rio Grande do Sul: 2013 a 2015. Brasília: Embrapa, 2017. 85 p. Available at: http://www.cnpuv.embrapa.br/cadastro-viticola/rs-2013-2015/dados/obracompleta.html . Accessed: 26 August 2020.

SANTOS, M. et al. Melhoramento e caracterização de recursos genéticos da videira: uma revisão de literatura. In: XXI Encontro Latino Americano de Iniciação Científica, XVII Encontro Latino Americano de Pós-Graduação e VII Encontro de Iniciação à Docência, 1., 2017, João Pessoa, PB. Anais… João Pessoa: Universidade do Vale do Paraíba, 2017. p. 1-6.

SEAPDR. Secretaria da Agricultura, Pecuária e Desenvolvimento Rural. Produção de uvas e produtos vitivinícolas elaborados na safra 2020, no Estado do Rio Grande do Sul, 2020. Available at: https://www.agricultura.rs.gov.br/secretaria-da-agricultura-divulga-dados-preliminares-atuais-da-safra-da-uva-do-rs . Accessed: 04 October 2021.

THIS, P.; LACOMBE, T.; THOMAS, M. R. Historical origins and genetic diversity of wine grapes. Trends in Genetics, v. 22, n. 9, p. 511-519, 2006. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tig.2006.07.008. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tig.2006.07.008

UVIBRA. UNIÃO BRASILEIRA DE VITIVINICULTURA. Manual de produção de uvas viniferas de alta qualidade. Uvibra: Bento Gonçalves, 2015. 46p.

Published
2022-04-20
How to Cite
ANZANELLO, R.; GRAEFF TASSO, T.; MARTELLET FOGAÇA, C.; CARGNIN, A.; DUC HAA CARSON SCHWARTZHAUPT DA CONCEIÇÃO, L.; BECKER DELWING SARTORI, G.; HEEMANN JUNGES, A. Agronomic evaluation of ‘Riesling Itálico’, ‘Chardonnay’, ‘Merlot’ and ‘Cabernet Franc’ grapevine clones. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 28, n. 1, p. 48-57, 20 Apr. 2022.