Productive performance and economic analysis of growing rabbits supplemented with corn silage or sunflower silage

Keywords: Animal nutrition. Animal production. Cuniculture.

Abstract

The rabbits can improve part of the fibers due to the caecal fermentation process and the habit of caecotrophy. In this sense the use of conserved forage as a feed supplement is an alternative in rabbit breeding since commercial feed being the most expensive input. The objective of this study was to evaluate the use of sunflower silage or corn silage in the diet of growing rabbits on performance and diet economic viability.  The study used 15 animals of both sexes, with 45 days, distributed in 3 treatments and five repetitions each lasted 69 days. The treatments evaluated were basal diet (DB), basal diet and sunflower silage (SG) and basal diet and corn silage (SM). Animals fed SM consumed 20% less feed than animals fed DB. Daily silage consumption was different between the types of silage fed. Water consumption was lower in animals fed silage. The average daily gain did not differ, being 33 g, 38 g, 34 g respectively for animals fed DB, SG and SM. There was a reduction in feed cost by using silage in rabbit diets. The rabbits that were fed with SM presented better economic viability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ACEDO-RICO, J.; MÉNDEZ, J.; SANTOMÁ, G. Feed Manufacturing. In: BLAS, C. de; WISEMAN, J. (Eds.). Nutrition of the rabbit. Cambridge: CABI, 2010. p.200-221. DOI: https://doi.org/10.1079/9781845936693.0200

ARRUDA, A.M.V. et al. Desempenho e características de carcaça de coelhos alimentados com rações contendo diferentes níveis de amido e fontes de fibra. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n.6, p.1311-1320, 2003. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982003000600005

BELLAVER, C. et al. Radícula de malte na alimentação de suínos em crescimento e terminação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.20, n.8, p.969-974, 1985.

BLAS, J.C. de et al. The nutritive value of feeds for growing fattening rabbits: 1. energy evaluation. Journal of Applied Rabbit Research, v.7, p.72-74, 1984.

CARABAÑO, R. et. al. The digestive system of the rabbit. In: BLAS, C. de; WISEMAN, J. (Eds.). Nutrition of the rabbit. Cambridge: CABI, 2010. p.1-18.

DENARDIN, I.T. Desempenho e características de carcaça de coelhos oriundos de dois cruzamentos. 2014. 68 f. Tese (Doutorado) – Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2014.

FERREIRA, W.M. et al. Estado da arte da pesquisa em nutrição e alimentação de coelhos no Brasil. Revista Brasileira de Cunicultura, v.2, n. 1, 2012. DOI: https://doi.org/10.18675/2177-580X.vol2.n1.p33-66

FURLAN, A.C. et al. Valor nutritivo e desempenho de coelhos em crescimento alimentados com rações contendo milho extrusado. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n.5, p.1157-1165, 2003. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982003000500016

GEORGIEVSKII, V.I. Mineral Nutrition of animal: studies in the agricultural and food science. London: Butterworths, 1982. 474p.

GUERMAH, H. MAERTENS, L. BERCHICHE, M. Nutritive value of brewers’ grain and maize silage for fatterning rabbits. World Rabbit Science, v. 24, p. 183-189, 2016. doi:10.4995/wrs.2016.4353 DOI: https://doi.org/10.4995/wrs.2016.4353

KLINGER, A.C.K.; TOLEDO, G.S.P. Cunicultura: didática e prática na criação de coelhos. Santa Maria: UFSM, 2018. 128 p.

KLINGER, A.C.K.; TOLEDO, G.S.P. Ingredientes não convencionais na nutrição cunícula no Brasil – Uma revisão. Revista Brasileira de Cunicultura, v. 9, n.1, p1-7, 2016.

MACHADO, L.C et al. Qualidade de rações comerciais para coelhos em crescimento. Revista Brasileira de Cunicultura, v.2, n. 1, p.63-71, 2012.

MAERTENS, L. Feeding Systems for Intensive Production. In: BLAS, C. de; WISEMAN, J. (Eds.). Nutrition of the rabbit. Cambridge: CABI, 2010. p.253-266. DOI: https://doi.org/10.1079/9781845936693.0253

MARTÍNEZ, M. et al. Nutritive value of dehydrated whole maize plant and its effect on performance and carcass characteristics of rabbits. World Rabbit Science, v. 14, p.15-21, 2006. DOI: https://doi.org/10.4995/wrs.2006.546

MELLO, H. V.; SILVA, J. F. Criação de coelhos. 2. ed. Viçosa: Aprenda Fácil, 2012. 274 p.

OLIVEIRA, C.E.A. et al. Utilização de dietas simplificadas à base de forragens sobre a digestibilidade e desempenho de coelhos da raça Nova Zelândia branco. Revista Brasileira de Cunicultura, v. 3, n. 1, p. 1-12, 2013.

SAS INSTITUTE Inc. SAS [Software]. Version 9.4. Cary, USA, 2014.

SCAPINELLO, C. et al. Silagem de grão úmido de milho na alimentação de coelhos em crescimento. Ciência Rural, v.41, n.3, p.507-512, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782011005000019

SCAPINELLO, C. et al. Desempenho de coelhos em crescimento alimentados com diferentes níveis de feno da rama da mandioca (Manihot esculenta, CRANTZ). Ciência Rural, v. 30, n. 3, p. 493-497, 2000. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782000000300021

TEIXEIRA, F. A.; AMIN, W. G.; MELLO, S. de P. Avaliação da produtividade das silagens de girassol, milho, sorgo e milheto em diferentes espaçamentos. Nucleus, v.6, n.2, out. 2009. DOI: https://doi.org/10.3738/1982.2278.184

Published
2021-07-05
How to Cite
GARCIA, R. P. A.; VIEIRA, M. M.; SOARES, D. B. Productive performance and economic analysis of growing rabbits supplemented with corn silage or sunflower silage. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 27, n. 1, p. 99-109, 5 Jul. 2021.