Physiological quality of winter crops treated with zinc

Keywords: Avena strigosa, Brassica napus, Seed treatment, Triticum aestivum, Zinc

Abstract

Wheat (Triticum aestivum), black oats (Avena strigosa) and canola (Brassica napus) are recognized worldwide as sources of oil, flour and fodder, widely used in food and feed. Being that to reach good yields it is necessary to use seeds with quality. Seed treatment is an efficient practice in the control of pathogens, inoculation and fertilization, mainly with micronutrients. The objective was to evaluate the physiological quality of seeds of three winter crops, submitted to the treatment of seeds with zinc application. The study was conducted in the municipality of Frederico Westphalen in the year 2016, in the seed laboratory linked to the Federal University of Santa Maria campus of Frederico Westphalen. The experimental design was a randomized complete block design, in which the following variables were evaluated in the first stage: first count, final germination, dead seeds, hard seeds and abnormal seeds; and in the second stage: emergence speed index, root growth, shoot growth, root dry mass and shoot dry mass. The treatment of seeds with zinc positively influenced all variables evaluated for wheat, increasing the rate of emergence speed, root growth, shoot growth, dry mass of radicle and shoot mass of wheat, however In general, it interferes negatively in the growth and establishment characteristics of the oat crop.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABRASEM - Associação Brasileira de Sementes e Mudas SCS, Instrução Normativa n° 45, de 17 de setembro de 2013.

ARAÚJO D. M. et al. Farelo de trigo e complexo enzimático na alimentação de poedeiras semipesadas na fase de produção. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 5, p. 843-848, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982008000500010

ÁVILLA M.R. et al. Qualidade fisiológica e produtividade das sementes de milho tratadas com micronutrientes e cultivadas no período de safrinha. Acta Sci. Agronomica, v. 28, n. 4, p. 535-543, 2006. DOI: https://doi.org/10.4025/actasciagron.v28i4.927

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília, DF: Mapa/ACS, 2009. 395p.

CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra brasileira de grãos. Brasília, 2016. Décimo primeiro levantamento. 2016, v.3

CRUZ C. D. G. A software package for analysis in experimental statistic and quantitative genetics. Acta Scientiarum. Agronomy, v. 35, n. 3, p. 271-276, 2013. DOI: https://doi.org/10.4025/actasciagron.v35i3.21251

FAGERIA N.K. Níveis adequados e tóxicos de zinco na produção de arroz, feijão, milho, soja e trigo em solo de cerrado. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 4. n.3, p. 390-395, 2000. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662000000300014

FRÓES, A. L.; SOUSA, N. C. das D.; DA SILVA, C. J. Produção de grãos, óleos e massa seca de canola cultivada em sucessão à soja. In: JORNADA DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA, 2012, Dourados. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2012.

MAGUIRE J.D. Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, v. 2, n. 1, p. 176-177, 1962. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1962.0011183X000200020033x

MARENCO R. A.; Lopes N. F. Fisiologia Vegetal. UFV. p. 469, 2007.

MARSCHNER H. Mineral nutrition of higher plants: Academic Press p. 889.

MOREIRA A. L. et al. Avaliação da aveia preta e de genótipos de aveia amarela para a produção de forragem. ARS Veterinaria, v. 21, p. 175-182, 2005.

OHSE S. et al. Vigor e viabilidade de sementes de trigo tratadas com zinco. Biotemas, v. 25, n. 4, p. 49-58, 2001. DOI: https://doi.org/10.5007/2175-7925.2012v25n4p49

OHSE, Silvana et al. Germinação e vigor de sementes de arroz irrigado tratadas com zinco, boro e cobre. Revista da FZVA, v. 8, n. 1, 2001.

OHSE S. et al. Germinação e vigor de sementes de melancia tratadas com zinco. Revista Brasileira de Sementes, v. 34, n. 2, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222012000200014

OLIVEIRA S. et al. Tratamento de sementes de Avena sativa L. com zinco: qualidade fisiológica e desempenho inicial de plantas. Revista Semina: Ciências Agrárias, v. 35 n. 3 p. 1131-1142, 2014. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n3p1131

PLETSCH, A.; SILVA, V. N.; BEUTLER, A. N. Tratamento de sementes de canola com zinco. Revista de Ciências Agrárias, v. 37, n. 2, p. 241-247, 2014.

ROSSETTO C.A.V.; NAKAGAWA E.J. Qualidade fisiológica de sementes de canola (Brassica napus L.) var. oleifera Metzg. em função da coloração do tegumento, durante o armazenamento. Revista Brasileira de Sementes, v. 22, n. 1, p. 31-37, 2000. DOI: https://doi.org/10.17801/0101-3122/rbs.v22n1p31-37

SANTOS, ALEX RODRIGO DOS. Qualidade de sementes de trigo produzidas na Região Noroeste do Rio Grande do Sul. 2018.

SANTOS V.C. et al. Consumo e digestibilidade em ovinos alimentados com grãos e subprodutos da canola. Revista Brasileira Saúde e Produção, v. 10, n. 1, p. 96-105, 2009.

SCHEEREN B. R. et al. Qualidade fisiológica e produtividade de sementes de soja. Revista Brasileira de Sementes, v. 32. n. 3, p. 035-041, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222010000300004

TAIZ L., ZEIGER E. Plant Physiology. Sinauer Associates. 782p, 2013.

Published
2018-12-28
How to Cite
GOERGEN, N.; CEOLIN, G. M.; DA SILVA, V. R.; KULCZYNSKI, S. M. Physiological quality of winter crops treated with zinc. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 24, n. 1/2, p. 23-31, 28 Dec. 2018.