Bagging of bunches and protected production in ‘Niagara Rosada’ vineyard

  • Inês Thomaz Guérios Programa de Pós-Graduação em Agronomia – Produção Vegetal. Universidade Federal do Paraná
  • Francine Lorena Cuquel Departamento de Fitotecnia e Fitossanidade, Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná https://orcid.org/0000-0002-3026-2058
  • Luiz Antônio Biasi Universidade Federal do Paraná https://orcid.org/0000-0002-3479-8925
Keywords: Vitis labrusca, Viticulture, Plastic cover, Postharvest

Abstract

Vineyards of ‘Niagara Rosada’ have shown great productive potential. However, the grape production has been affected by factors related to climate adversities. Thus, this study aimed to evaluate the effect of plastic cover and bagging of bunches of ‘Niagara Rosada’, in Almirante Tamandaré, PR, Brazil. Plastic cover used was of polyethylene with 250 µm of thickness and bagging of the bunches with white non-woven fabric bags. The treatments were: without plastic cover over the vineyard and without bagging of bunches (control); with plastic cover over the vineyard and without bagging of bunches; with plastic cover over the vineyard and with bagging of bunches; and without plastic cover over the vineyard and with bagging of bunches. To determine the quality of the grapes, we evaluated weight of the bunches and berry, width and length of the bunch, number of berries per bunch, total soluble solids (SS), titratable acidity (TA), pH, and SS/TA ratio. In both crop seasons, treatments with the protected plants or bunches were superior in all evaluated traits. The plastic cover and bagging of bunches delayed maturation and improved the physical and chemical characteristics of bunches and berries of ‘Niagara Rosada’.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Inês Thomaz Guérios, Programa de Pós-Graduação em Agronomia – Produção Vegetal. Universidade Federal do Paraná

Engenheira agrônoma (UFPR). Mestre em Agronomia (UFPR). 

Francine Lorena Cuquel, Departamento de Fitotecnia e Fitossanidade, Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná

Engenheira Agrônoma (UFPR). Mestre em Horticultura (ESALQ-USP). Doutora em Horticultura (ESALQ-USP). 

References

ALMANÇA, M.A.K. et al. Diseases incidence and fungicide cost reduction with overhead covered grapes. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n. 4, e-020, 2017. https://doi.org/10.1590/0100-29452017020. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452017020

AQUINO, J.S. et al. Avaliação físico-química e sensorial de uvas ‘Benitaka’ comercializadas no Estado do Piauí - Brasil. Nutrire, v. 35, n. 3, p. 29-41, 2010.

BATISTA, D.C. et al. Dinâmica de inóculos e doenças em videira sob sistema convencional e protegido. Revista Caatinga, v. 28, n. 2, p. 256-262, 2015.

BIASI, L.A. et al. Qualidade de frutos de caqui ‘Jiro’ ensacados com diferentes embalagens. Semina: Ciências Agrárias, v. 28, n. 2, p. 213-218, 2007. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p213. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p213

CHAVARRIA, G. et al. Potencial produtivo de videiras cultivadas sob cobertura de plástico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 44, n. 2, p. 141 147, 2009a. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2009000200005. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2009000200005

CHAVARRIA, G. et al. Microclima de vinhedos sob cultivo protegido. Ciência Rural, v. 39, n. 7, p. 2029-2034, 2009b. https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000147. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000147

CHAVARRIA, G. et al. Cobertura plástica sobre vinhedo e suas influências nas características físico-químicas do mosto e do vinho. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 3, p. 809-815, 2011. https://doi.org/10.1590/S0100-29452011005000093. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011005000093

CHAVARRIA, G.; SANTOS, H.P. Manejo de videiras sob cultivo protegido. Ciência Rural, v. 39, n. 6, p. 1917-1924, 2009. https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000104. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000104

CHAVARRIA, G. et al. Incidência de doenças e necessidade de controle em cultivo protegido de videira. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, n. 3, p. 477-482, 2007. https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300014

CHAVARRIA, G. et al. Maturação de uvas Moscato Giallo sob cultivo protegido. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n. 1, p. 151-160, 2010. https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000014

COMIRAN, F. et al. Microclima e produção de videiras ‘Niágara Rosada’ em cultivo orgânico sob cobertura plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 34, n. 1, p. 152-159, 2012. https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000100021. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000100021

CONCEIÇÃO, M.A.F.; MARIN, F.R. Condições microclimáticas em um parreiral irrigado coberto com tela plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, n. 2, p. 423-431, 2009. https://doi.org/10.1590/S0100-29452009000200016. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452009000200016

DETONI, A.M.; CLEMENTE, E.; FORNARI, C. Produtividade e qualidade da uva 'Cabernet Sauvignon' produzida sob cobertura de plástico em cultivo orgânico. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, n. 3, p. 530-534. 2007. https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300023. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300023

DEUS, B.C.S. et al. Photosynthetic capacity of ‘Niagara Rosada’ grapes grown under transparent plastic covering. Ciência Rural, v. 46, n. 6, p. 950-956, 2016. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20150400. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20150400

LULU, J.; PEDRO JÚNIOR, M.J. Microclima de vinhedos cultivados sob cobertura plástica e a céu aberto. Revista Brasileira de Agrometeorologia, v. 14, n. 1, p. 106-115, 2006.

MOTA, C.S. et al. Comportamento vegetativo e produtivo de videiras ‘Cabernet Sauvignon’ cultivadas sob cobertura plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 30, n. 1, p. 148-153, 2008. https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000100027. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000100027

NOVELLO, V.; PALMA, L. Growing grapes under cover. Acta Horticulturae, n. 785, p. 353-362, 2008. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2008.785.44

OJEDA, H. et al. Determinación y control del estado hídrico de la vid: efectos morfológicos y fisiológicos de la restricción hídrica en vides. Viticultura Enologia Profesional, v. 90, p. 27-43, 2004.

PEDRO JÚNIOR, M.J. et al. Avaliações microclimáticas e das características de qualidade da uva de mesa ‘Romana’ com proteção individual dos cachos. Bragantia, v. 66, n. 1, p. 165-171, 2007. https://doi.org/10.1590/S0006-87052007000100020. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052007000100020

PEDRO JÚNIOR, M.J. et al. Microclima, produção e composição do mosto da ‘Syrah’ cultivada sob cobertura de plástico. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 18, n. 3, p. 374-379, 2019. https://doi.org/10.5965/223811711832019374. DOI: https://doi.org/10.5965/223811711832019374

PEREIRA, M.C.T. et al. Efeito do ensacamento na qualidade dos frutos e na incidência da broca-dos-frutos da atemoieira e da pinheira. Bragantia, v. 68, n. 2, p. 389-396, 2009. https://doi.org/10.1590/S0006-87052009000200013. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052009000200013

ROBERTO, S.R.; COLOMBO, L.A.; ASSIS, A.M. Revisão: cultivo protegido em viticultura. Ciência e Técnica Vitivinícola, v. 26, n. 1, p. 11-16, 2011.

SANTOS, H.P.; CHAVARRIA, G. Cultivo de videira em ambiente protegido. In: CHAVARRIA, G.; SANTOS, H.P. (Ed.) Fruticultura em ambiente protegido. Brasília: Embrapa, 2012. p. 221-278.

TEIXEIRA, R. et al. Efeito do ensacamento dos frutos no controle de pragas e doenças e na qualidade e maturação de maçãs ‘Fuji Suprema’. Bragantia, v. 70, n. 3, p. 688-695, 2011. https://doi.org/10.1590/S0006-87052011000300027. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052011000300027

VANDERLINDE, G. et al. Composição química das uvas Cabernet Sauvignon e Merlot sob cobertura plástica em Santa Catarina. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, n. 8, p. 34-42, 2016.

Published
2021-05-11
How to Cite
GUÉRIOS, I. T.; CUQUEL, F. L.; BIASI, L. A. Bagging of bunches and protected production in ‘Niagara Rosada’ vineyard. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 27, n. 1, p. 90-98, 11 May 2021.