Bagging of bunches and protected production in ‘Niagara Rosada’ vineyard
Abstract
Vineyards of ‘Niagara Rosada’ have shown great productive potential. However, the grape production has been affected by factors related to climate adversities. Thus, this study aimed to evaluate the effect of plastic cover and bagging of bunches of ‘Niagara Rosada’, in Almirante Tamandaré, PR, Brazil. Plastic cover used was of polyethylene with 250 µm of thickness and bagging of the bunches with white non-woven fabric bags. The treatments were: without plastic cover over the vineyard and without bagging of bunches (control); with plastic cover over the vineyard and without bagging of bunches; with plastic cover over the vineyard and with bagging of bunches; and without plastic cover over the vineyard and with bagging of bunches. To determine the quality of the grapes, we evaluated weight of the bunches and berry, width and length of the bunch, number of berries per bunch, total soluble solids (SS), titratable acidity (TA), pH, and SS/TA ratio. In both crop seasons, treatments with the protected plants or bunches were superior in all evaluated traits. The plastic cover and bagging of bunches delayed maturation and improved the physical and chemical characteristics of bunches and berries of ‘Niagara Rosada’.
Downloads
References
ALMANÇA, M.A.K. et al. Diseases incidence and fungicide cost reduction with overhead covered grapes. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n. 4, e-020, 2017. https://doi.org/10.1590/0100-29452017020. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452017020
AQUINO, J.S. et al. Avaliação físico-química e sensorial de uvas ‘Benitaka’ comercializadas no Estado do Piauí - Brasil. Nutrire, v. 35, n. 3, p. 29-41, 2010.
BATISTA, D.C. et al. Dinâmica de inóculos e doenças em videira sob sistema convencional e protegido. Revista Caatinga, v. 28, n. 2, p. 256-262, 2015.
BIASI, L.A. et al. Qualidade de frutos de caqui ‘Jiro’ ensacados com diferentes embalagens. Semina: Ciências Agrárias, v. 28, n. 2, p. 213-218, 2007. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p213. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p213
CHAVARRIA, G. et al. Potencial produtivo de videiras cultivadas sob cobertura de plástico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 44, n. 2, p. 141 147, 2009a. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2009000200005. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2009000200005
CHAVARRIA, G. et al. Microclima de vinhedos sob cultivo protegido. Ciência Rural, v. 39, n. 7, p. 2029-2034, 2009b. https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000147. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000147
CHAVARRIA, G. et al. Cobertura plástica sobre vinhedo e suas influências nas características físico-químicas do mosto e do vinho. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 3, p. 809-815, 2011. https://doi.org/10.1590/S0100-29452011005000093. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011005000093
CHAVARRIA, G.; SANTOS, H.P. Manejo de videiras sob cultivo protegido. Ciência Rural, v. 39, n. 6, p. 1917-1924, 2009. https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000104. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782009005000104
CHAVARRIA, G. et al. Incidência de doenças e necessidade de controle em cultivo protegido de videira. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, n. 3, p. 477-482, 2007. https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300014
CHAVARRIA, G. et al. Maturação de uvas Moscato Giallo sob cultivo protegido. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n. 1, p. 151-160, 2010. https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000014
COMIRAN, F. et al. Microclima e produção de videiras ‘Niágara Rosada’ em cultivo orgânico sob cobertura plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 34, n. 1, p. 152-159, 2012. https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000100021. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000100021
CONCEIÇÃO, M.A.F.; MARIN, F.R. Condições microclimáticas em um parreiral irrigado coberto com tela plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, n. 2, p. 423-431, 2009. https://doi.org/10.1590/S0100-29452009000200016. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452009000200016
DETONI, A.M.; CLEMENTE, E.; FORNARI, C. Produtividade e qualidade da uva 'Cabernet Sauvignon' produzida sob cobertura de plástico em cultivo orgânico. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, n. 3, p. 530-534. 2007. https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300023. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000300023
DEUS, B.C.S. et al. Photosynthetic capacity of ‘Niagara Rosada’ grapes grown under transparent plastic covering. Ciência Rural, v. 46, n. 6, p. 950-956, 2016. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20150400. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20150400
LULU, J.; PEDRO JÚNIOR, M.J. Microclima de vinhedos cultivados sob cobertura plástica e a céu aberto. Revista Brasileira de Agrometeorologia, v. 14, n. 1, p. 106-115, 2006.
MOTA, C.S. et al. Comportamento vegetativo e produtivo de videiras ‘Cabernet Sauvignon’ cultivadas sob cobertura plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 30, n. 1, p. 148-153, 2008. https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000100027. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000100027
NOVELLO, V.; PALMA, L. Growing grapes under cover. Acta Horticulturae, n. 785, p. 353-362, 2008. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2008.785.44
OJEDA, H. et al. Determinación y control del estado hídrico de la vid: efectos morfológicos y fisiológicos de la restricción hídrica en vides. Viticultura Enologia Profesional, v. 90, p. 27-43, 2004.
PEDRO JÚNIOR, M.J. et al. Avaliações microclimáticas e das características de qualidade da uva de mesa ‘Romana’ com proteção individual dos cachos. Bragantia, v. 66, n. 1, p. 165-171, 2007. https://doi.org/10.1590/S0006-87052007000100020. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052007000100020
PEDRO JÚNIOR, M.J. et al. Microclima, produção e composição do mosto da ‘Syrah’ cultivada sob cobertura de plástico. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 18, n. 3, p. 374-379, 2019. https://doi.org/10.5965/223811711832019374. DOI: https://doi.org/10.5965/223811711832019374
PEREIRA, M.C.T. et al. Efeito do ensacamento na qualidade dos frutos e na incidência da broca-dos-frutos da atemoieira e da pinheira. Bragantia, v. 68, n. 2, p. 389-396, 2009. https://doi.org/10.1590/S0006-87052009000200013. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052009000200013
ROBERTO, S.R.; COLOMBO, L.A.; ASSIS, A.M. Revisão: cultivo protegido em viticultura. Ciência e Técnica Vitivinícola, v. 26, n. 1, p. 11-16, 2011.
SANTOS, H.P.; CHAVARRIA, G. Cultivo de videira em ambiente protegido. In: CHAVARRIA, G.; SANTOS, H.P. (Ed.) Fruticultura em ambiente protegido. Brasília: Embrapa, 2012. p. 221-278.
TEIXEIRA, R. et al. Efeito do ensacamento dos frutos no controle de pragas e doenças e na qualidade e maturação de maçãs ‘Fuji Suprema’. Bragantia, v. 70, n. 3, p. 688-695, 2011. https://doi.org/10.1590/S0006-87052011000300027. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052011000300027
VANDERLINDE, G. et al. Composição química das uvas Cabernet Sauvignon e Merlot sob cobertura plástica em Santa Catarina. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, n. 8, p. 34-42, 2016.
Copyright (c) 2021 Pesquisa Agropecuária Gaúcha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors declare that the work has not been previously published, nor sent simultaneously for publication in another journal and that they agree with the submission, content and transfer of the publication rights of the article in question to the scientific journal Pesquisa Agropecuária Gaúcha - PAG. The authors assume full responsibility for the originality of the article, and may incur on them any charges arising from claims by third parties in relation to the authorship of the article. The full reproduction of the journal's articles in other free-to-use electronic media is permitted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license.