Productive characteristics of lettuce grown mimosa on different cover crop and floating blanket

  • Tiago Luan Hachmann Universidade Estadual de Maringá (UEM)
  • Graciela Maiara Dalastra Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)
  • Márcia de Moraes Echer Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste)
  • Bruna Broti Rissato Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste) https://orcid.org/0000-0001-6197-8254
Keywords: Lactuca sativa L., Mulching materials, Polypropylene as floating

Abstract

This study aimed to evaluate the production characteristics of lettuce cultivars due to the use of different mulching materials and use of floating blanket over the plants. The experiment was conducted at the experimental station of the State University of West of Paraná, campus Marechal Cândido Rondon - Paraná. The design was a randomized block design with plots in sub-divided scheme, with four replications. The treatments were distributed in three factors. In the first factor were allocated the plant cover treatments with floating blanket (with and without blanket), the second factor (subplot) soil cover treatments (black polypropylene, tifton straw, rice husk and witness) and the third factor (sub-subplot) cultivars of mimosa lettuce (Oak Leaf Red Pixie and Oak Leaf Green Pixie). The variables analyzed were: height and diameter of the plant canopy, fresh mass of leaves and head, number of leaves, leaf area, dry mass of leaves and stem, total dry mass, and was calculated productivity. The soil cover with black polypropylene improved production characteristics of lettuce, since the treatment excelled in all variables. Cultivar Oak Leaf Green Pixie was superior to Oak Leaf Red Pixie in all characteristics evaluated, except plant height. Regarding the use of floating blanket advantages were observed in the agro-climatic conditions in which the experiment was conducted

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALVES, B.L.; FELTRIM, A.L.; CECÍLIO FILHO, A.B. Produção de pak choi sob diferentes sistemas de cultivo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Anais eletrônicos... Recife: ABH. Disponível em: http://www.abhorticultura. com.br/biblioteca/arquivos/Download/ Biblioteca/44_252.pdAcessado em 21 de junho de 2016.

BARROS JÚNIOR, A.P.; GRANGEIRO, L.C.; BEZERRA NETO, F.; NEGREIROS, M.Z.; SOUZA, J.O.; AZEVEDO, P.E.; MEDEIROS, D. C. Cultivo da alface em túneis baixos de agrotêxtil. Horticultura Brasileira, Brasília, v.22, n.4, p. 801-803, 2004. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362004000400028

BLIND, A. D.; SILVA FILHO D. F. Desempenho de cultivares de alface americana cultivadas com e sem mulching em período chuvoso da Amazônia. Revista Agro@mbiente, v. 9, n. 2, p. 143-151, 2015. DOI: https://doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v9i2.2183

BROADLEY, M.R.; ESCOBAR-GUTIÉRREZ, A.; BURNS, I.G. What are the effects of nitrogen deficiency on growth componentes of lettuce. New Phytologist, v.147, n.3, p.519-526, 2000. DOI: https://doi.org/10.1046/j.1469-8137.2000.00715.x

CASTOLDI, R.; CHARLO, H. C. O.; ITO, L. A.; BRAZ, L. T. Effect of plastic film mulch on the production of butterhead lettuce cultivars under protected cultivation. Acta Horticulturae, v. 67, p. 205, 2006.

CAVIGLIONE, J.H.; KIHL, L.R.B.; CARAMORI, P.H.; OLIVEIRA, D. Cartas climáticas do Paraná. Londrina: IAPAR, 2000.

DALASTRA, G.M.; HACHMANN, T.L.; ECHER, M.M.; GUIMARÃES, V.F.; FIAMETTI, M.S. Características produtivas de cultivares de alface mimosa, conduzida sob diferentes níveis de sombreamento, no inverno. Scientia Agraria Paranaensis, Marechal Candido Rondon, v.15, n.1, p.15-19, 2016. DOI: https://doi.org/10.18188/1983-1471/sap.v15n1p15-19

DALLA PRIA, M.; REGHIN, M.Y.; OTTO, R.F.; VINNE, J. Ocorrência de doenças em “Pak Choi” em cultivos com coberturas do solo e da planta com polipropileno. Scientia Agraria, v.10, n.4, p.337-341, 2009. DOI: https://doi.org/10.5380/rsa.v10i4.14727

EMBRAPA - EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3 ed., Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2013, 353 p.

ESPINDOLA, J.A.A.; GUERRA, J.G.M.; ALMEIDA, D.L.; TEIXEIRA, M.G.; URQUIAGA, S. Decomposição e liberação de nutrientes acumulados em leguminosas herbáceas perenes consorciadas com bananeira. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 30, n. 2, p. 321-328, 2006. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832006000200012

FACTOR, T,L.; LIMA JR, S.; PURQUERIO, L.F.V.; BRANCO, R.F.; BLAT, S.F; ARAÚJO, J.A.C. Produtividade e qualidade de tomate em função da cobertura do solo e planta com agrotêxtil. Horticultura Brasileira, v. 27, n.2, p. S606-S612, 2009.

FELTRIM, A.L.; REGHIM, M.Y.; VINNE, J. Cultivo da alface com agrotêxtil em diferentes períodos. Publicatio UEPG, Ponta Grossa, v.9, n.1, p.21-27, 2003.

FERREIRA, D. F. Sisvar: a Guide for its Bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência e CIS Agrotecnologia (UFLA), v. 38, n.2, p. 109-112, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001

FERREIRA, R.L.F.; ALVES, A.S.S.C.; ARAÚJO NETO, S.E.; KUSDRA, J.F.; REZENDE, M.I.F.L. Produção orgânica de alface em diferentes épocas de cultivos e sistemas de preparo e cobertura de solo. Bioscience Journal, Uberlândia, v.30, n.4, p.1017-1023, 2014.

HAM, J.M.; KLUITENBERG, G.J.; LAMONT, W.J. Optical properties of plastic mulches affect the field temperature regime. Journal of the American Society for Horticultural Science, Alexandria, v.118, n. 2, p. 188-93, 1993. DOI: https://doi.org/10.21273/JASHS.118.2.188

HERMES, C. C. et al. Emissão de folhas de alface em função de soma térmica. Revista Brasileira de Agrometeorologia, v.9, n.2, p.269-275, 2001.

KOSTERNA E. Soil mulching with straw in broccoli cultivation for early harvest. Journal of Ecological Engineering, v. 15, n. 2, p. 100–107, 2014.

MARTINS, G. Cultivo em ambiente protegido - o desafio da plasticultura. In: FILGUEIRA, F.A.R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3 ed. rev. e ampl. Viçosa: UFV, 2012.

MOGOR, A.F.; CÂMARA, F.L.A. Cobertura do solo, produção de biomassa e teores de Mn e Zn de alface no sistema orgânico. Acta Scientiarum Agronomy, v.31, n.4, 2009. DOI: https://doi.org/10.4025/actasciagron.v31i4.691

MONTEIRO, L.A.; MARQUES, G.N; LOUZADA, R.S.; SCHOFFEL, E.R.; MENDEZ, M.E.G.; COGO, C.M. Avaliação de três cultivares de alface sob cultivo orgânico em ambiente protegido. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA, 17.;2008, Encontro de pós-graduação, Pelotas, 2008.

NEIL, S.O.; GOLD, K. Anthocyanins in leaves: light attenuators or antioxidants. Functional Plant Biology, v.30, n.8, p. 865-873, 2003. DOI: https://doi.org/10.1071/FP03118

OLIVEIRA, F.F.; GUERRA, J.G.M.; ALMEIDA, D.L.; RIBEIRO, R.L.D.; ESPINDOLA, J.A.A.; RICCI, M.S.F.; CEDDIA, M.B. Avaliação de coberturas mortas em cultura de alface sob manejo orgânico. Horticultura Brasileira, v.26, n.2, p.216-220, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362008000200017

OLIVEIRA, S.K.L.; GRANGEIRO, L.C.; NEGREIROS, M.Z. DE; SOUZA, B.S. DE.; SOUZA, S.R.R. DE. Cultivo de alface com proteção de agrotêxtil em condições de altas temperaturas e luminosidade. Caatinga, v.19, n.2, p.112-116, 2006.

OTTO, R.F.; REGHIN, M.Y.; NIESING, P.C.; REZENDE, B.L.A. Respostas produtivas de alface em cultivo protegido com agrotêxtil. Bragantia, Campinas, v. 69, n. 4, p.855-860, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S0006-87052010000400010

OTTO, R.F.; REGHIN, M.Y.; SÁ, G.D. Utilização do 'não tecido' de polipropileno como proteção da cultura de alface durante o inverno de Ponta Grossa - Pr. Horticultura Brasileira, v.19, n.1, p.49-52, 2001. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362001000100010

REGHIN, M. Y. et al. Produção de alface utilizando cobertura do solo e proteção de plantas. Scientia Agraria, v. 3, n. 1-2, p. 69-77, 2002. DOI: https://doi.org/10.5380/rsa.v3i1.1033

REIS, J. M. R., RODRIGUES, J. F., ALMEIDA, M. R. Comportamento da alface crespa em função do parcelamento da adubação de cobertura. Global science and technology, v.5, n.2, 2012.

SALA, F. C.; COSTA, C.P. Retrospectiva e tendência da alfacicultura brasileira. Horticultura Brasileira, v.30, n. 2, p. 187-194, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362012000200002

SANTANA, C. V. S.; ALMEIDA, A. C.; TURCO, S. H. N. Produção de alface roxa em ambientes sombreados na região do submédio São Francisco – BA. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 4, n. 3, p. 1-6, 2009.

SOUZA, J.L; REZENDE, P. Manual de horticultura orgânica. Viçosa: Aprenda Fácil, 2003. 564p.

TRANI, P.E.; NAGAI H.; PASSOS, F.A. Tomate (estaqueado). In: RAIJ, B. VAN; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J.A.; FURLANI, A.M.C. Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. 2 ed. Campinas: IAC, 1996. p. 184, 285 p. (Boletim Técnico, 100). 21 PESQ. AGROP. GAÚCHA, Porto Alegre, v.23, ns.1/2, p. 10-21, 2017.

VILLAS BÔAS, R.L; PASSOS, J.C; FERNANDES, D.M; BÜLL, L.T; CEZAR, V.R.S; GOTO, R. Efeito de doses e tipos de compostos orgânicos na produção de alface em dois solos sob ambiente protegido. Horticultura Brasileira, v.22, n.1, p.28-34, 2004. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-05362004000100006

Published
2017-08-01
How to Cite
HACHMANN, T. L.; DALASTRA, G. M.; ECHER, M. DE M.; RISSATO, B. B. Productive characteristics of lettuce grown mimosa on different cover crop and floating blanket. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 23, n. 1/2, p. 10-21, 1 Aug. 2017.