Fish waste composting technique acceptance by fishermen on the north coast of Rio Grande do Sul: a study case
Abstract
Composting can be an alternative for the treatment of waste from small-scale fishing, family aquaculture and fishmongers since it requires low implementation costs, is easy to execute and control, as well as generating products with potential use in the pro perty. This case study describes the acceptance of composting technique of fish waste by artisanal fishers in the northern coast of Rio Grande do Sul, as well as backward indications procedures that can improve the adoption of the technique. The study fishermen associated with the Union of Fishermen and Aquaculture of Maquiné city through participation in the technical meeting. A semi-structured interview and weekly visits were made over three months to fishers who felt motivated to start composting. The composting process was monitored, and the factors that caused the technique to be adopted or abandoned as routine solid waste management were observed. Of the 20 training participants, only six were ready to answer the questionnaire. The malodour was the main obstacle to the adoption of the technique by fishers. For the composting procedure to be accepted and practiced there is a need for individual and constant follow-up on the part of those in charge of technical assistance, as well as the indication of the benefits and personalized adjustments in the management of the composting.
Downloads
References
BUENO, P.; TAPIAS, R.; LÓPEZ, F.; DÍAZ, M. J. Optimizing composting parameters for nitrogen conservation in composting. Bioresource Technology, v.99, n.11, p.5069-5077, 2008.
COTRIM, D. S.; MIGUEL, L. A. Renda da pesca artesanal: Análise dos sistemas de produção na pesca em Tramandaí–RS. Redes, v. 14, n. 3, p. 5-23, 2009.
FELTES, M. M.; CORREIA, J. F.; BEIRÃO, L. H.; BLOCK, J. M.; NINOW, J. L.; SPILLER, V. R. Alternativas para a agregação de valor aos resíduos da industrialização de peixe. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 14, n. 6, p. 669-677, 2010.
GARCEZ, D.S.; SANCHEZ-BOTERO, J.I. Comunidade de pescadores artesanais no estado do Rio Grande do Sul, Brasil. Atlântica, v. 27, n. 1, p. 17-29, 2005.
GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. São Paulo. Atlas. 2010. 184 p.
GONÇALVES, M. J. R. Aproveitamento integral dos resíduos da filetagem de tilápia e avaliação do impacto econômico. Jaboticabal: CAUNESP, 2009. 69 p. Ca Dissertação (Mestrado em Aquicultura)–Programa de Pós-Graduação em Aquicultura. Centro de Aquicultura da Unesp.
INSTRUÇÃO NORMATIVA Nº 4. Diário Oficial da União. 4 de fevereiro de 2015, 47-54p.
KUBITZA, F.; CAMPOS, J. L. O aproveitamento dos subprodutos do processamento de pescado. Panorama da Aqüicultura v. 16, n. 94, p.23-29, 2006.
LAOS, F.; MAZZARINO, M. J.; WALTER, I.; ROSELLI, L.; SATTI, P.; S. Composting of fish offal and biosolids in northwestern Patagonia, v. 81, n. 3, p.179-186, 2002.
MPA Pesca Artesanal. 2014. Disponível em<http://www.mpa.gov.br/pesca/artesanal>. Acesso em 15 maio 2015.
MPA. Boletim Estatístico da Pesca e Aquicultura 2011. Brasília: MPA, 2013. 60p. Disponível em: <http://www.mpa.gov.br/index.php/monitoramento-e-controle/informacoes-e-estatisticas>. Acesso em 15 maio 2015.
OETTERER, M. Produção de silagem a partir da biomassa residual de pescado. Alimentos e Nutrição Araraquara, v. 5 p. 119-134, 1993/94.
OLIVEIRA, A. L. T.; de OLIVEIRA SALES, R.; FREITAS, J. B. S.; LOPES, J. E. Alternativa sustentável para descarte de resíduos de pescado em Fortaleza. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal,
v. 6, n. 2, p. 1-16, 2013.
NETO, J. T. P. Manual de compostagem - Processo de baixo custo. Viçosa: Editora UFV, 2007. 81p.
VALENTE, B. S.; XAVIER, E. G.; da SILVA PEREIRA, H.; PILOTTO, M. V. T. Compostagem na gestão de resíduos de pescado de água doce. Boletim do Instituto de Pesca, São Paulo, v. 40, n.1, p.95-103, 2014.
The authors declare that the work has not been previously published, nor sent simultaneously for publication in another journal and that they agree with the submission, content and transfer of the publication rights of the article in question to the scientific journal Pesquisa Agropecuária Gaúcha - PAG. The authors assume full responsibility for the originality of the article, and may incur on them any charges arising from claims by third parties in relation to the authorship of the article. The full reproduction of the journal's articles in other free-to-use electronic media is permitted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International license.