Characterization of fruits in different maturity stages of Guapuriti fruits

Keywords: Plinia rivularis, Myrtaceae, Native fruit tree, Morphometry and chemical of fruits

Abstract

Guapuriti (Plinia rivularis) is a native species in regions of Argentina, Paraguay, Uruguay and Brazil. In Brazil it’s natural ocurrence is from Pará until Rio Grande do Sul States. Like other species of the Myrtaceae family, it has a potencial for agricultural exploiting or urban afforestation. However, little is known about its characteristics, being the objective of the present work to obtain information regarding morphometry and chemical constitution of the Guapuriti fruits. For this, fruits from one Guapuriti entry, separated by maturation stadium (mostly green skin; red skin and totally black skin), were hand harvested and sent to the laboratory where they were analyzed for morphometry (longitudinal -DL- and transversal -DT- diameters, DL/DT ratio, number of seeds per fruit, pulp yield, fruit color and humidity, along with 1000 seeds weight) and chemical constitution (soluble solids – SS, titratable acidity – AT, and ascorbic acid content). The means were analyzed through Tukey test (p < 0.05). The results indicate that Guapuriti fruits are slightly flattened, black when ripe, with a high fruit humidity content (80.4%) and with a low pulp yield (19.46 %). In the maximum ripening point they have 12,3 ° Brix, nearly absent acidity (0.06 %) and 27,3 mg Vitamin C per 100 g of pulp. Each fruit has from 1 to 2 seeds.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC. 2011. Official Methods of Analysis of AOAC international. 17th edition. AOAC International, Gaithersburg, Maryland, USA.

ASQUIERI, E. R.; CANDIDO, M. A.; DAMIANI, C.; ASSIS, E. M. Fabricación de vino blanco y tinto de jabuticaba (Myrciaria jabuticaba Berg) utilizando la pulpa y la cáscara respectivamente. Alimentaria, Madrid, v. 355, n. 97-109, 1997.

BARROS, R.S.; FINGER, F.L.; MAGALHÃES, M.M. Changes in non-structural carbohydrates in developing fruit of Myrciaria jabuticaba. Scientia Horticulturae, The Netherlands, v.16, n. 209-215, 1996. DOI: https://doi.org/10.1016/S0304-4238(96)00910-7

BOARI LIMA, A.J.; CORREA, A.D.; ALVES, A.P.C.; ABREU, C.M.P., DANTAS-BARROS, A.M. Caracterização química do fruto jabuticaba (Myrciaria cauliflora Berg) e de suas frações, Archivos Latinoamericanos de Nutricion, v. 58, n. 4, 2008. Disponível em: http://www.alanrevista.org/ediciones/2008-4/caracterizacao_quimica_myrciaria_cauliflora_fracões.asp. Acesso em 25/06/2018.

BRASIL. Portaria nº 33 de 13 de janeiro de 1998 do Ministério da Saúde. Princípios gerais para o estabelecimento de níveis máximos de ingestão diária em alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 16 jan. 1998 Seção I-E, p. 5.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes / Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. – Brasília : Mapa/ACS, 2009. 399 p.

CHITARRA, M. I. F. Qualidade pós-colheita de frutos I. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 17, n. 180, p. 1-64, 1994.

CHITARRA, M.I.F; CHITARRA, A.B. P. Colheita de frutos e hortaliças: Fisiologia e manuseio. 2. ed. ver. amp. Lavras: ESAL/FAEPE. 2005, 785 p.

DENARDI, R.L.; MARCHIORI, J.N.C.; FERREIRA, M.R. Anatomia da madeira de Plinia rivularis (CAMB.) Balduinia. Santa Maria, n.3, p.21-25, jul. 2005. Disponível em: file:///C:/Users/fpg-pat/Downloads/14014-61348-1-PB%20(2).PDF. Acesso em: 09/10/2018.

FERREIRA, S.A.N. Biometria de frutos de araçá-boi (Eugenia stipitata MacVaugh). Acta Amazonica, Manaus, v.22, n.3, p.295-302, 1992. DOI: https://doi.org/10.1590/1809-43921992223302

FONSECA, A.A.A.; HANSEN,D.S.; SILVA,S.A.; COSTA, J.A.; CARVALHO, C.A.L.; RIBEIRO, L.S. Caracterização e qualidade de frutos de carambolas produzidas em Cruz das Almas – BA. Magistra, Cruz das Almas, v.15, n.2, p. 223-228, 2003. Disponível em: http://www.todafruta.com.br/todafruta/mostra_conteudo.asp?conteudo=11974. Acesso em: 22/02/2011.

KALESNIK, F.; ACEÑOLAZA, P. A distribuição de espécies exóticas e nativas em diques marginais do baixo delta do rio Paraná, Argentina. Acta Scientiarum. Biological Sciences. Maringá, v. 30, n. 4, p. 391, 2008. Disponível em: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=187116040007 Acesso em: 09/10/2018.

KINUPP, V.F. Plantas alimentícias não-convencionais da região metropolitana de Porto Alegre, RS. 2007. 590 p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) – Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia. Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

LONGHI, S.J.; NASCIMENTO, A.R.T.; FLEIG, F.D.; DELLA-FLORA, J.B.; FREITAS, R.A.; CHARÃO, L.W. Composição florística e estrutura da comunidade arbórea de um fragmento florestal no município de Santa Maria - Brasil. Ciência Florestal, Santa Maria, v.9, n.1, p.115, 1999. Disponível em: file:///C:/Users/fpg-pat/Downloads/371-1370-1-PB.pdf. Acesso em: 09/10/2018. DOI: https://doi.org/10.5902/19805098371

MACHADO, N.P.; COUTINHO, E.F.; CAETANO, E.R. Embalagens plásticas e refrigeração na conservação pós-colheita de jabuticabas. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.29, n.1, p.166-168, 2007. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-29452007000100034&script=sci_arttext&tlng=pt>. Acesso em: 22 fevereiro 2011. doi: 10.1590/S0100-29452007000100034. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000100034

OLIVEIRA, A. L.; BRUNINI, M. A.; SALANDINI, C. A. R. Caracterização tecnológica de jabuticabas 'Sabará' provenientes de diferentes regiões de cultivo. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.25, n.3, p.397-400, 2003. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452003000300009

PINEDO, M.H.; RAMIREZ, N.F.; BLASCO, L.M. Notas preliminares sobre el araza (Eugenia stipitata) frutal nativo de la Amazônia Peruana. Inst. Nac. Investigación Agrária/IICA, Lima, 1981, 58p.

PIO, R.; GONTIJO, T.C.A.; RAMOS, J.D.; CHALFUN, N.N.J. Características físico-químicas de frutos de pitangueira em função da altura de inserção na planta. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, v.11, n.1, p.105-107, 2005.

SATO, A. C. K.; CUNHA, R. L. Influência da temperatura no comportamento reológico da polpa de jabuticaba. Ciência Tecnológica de Alimentos, Campinas, v.27, n.4, p. 890-896, 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612007000400033

SANTOS, W.L. dos. Crescimento e sobrevivência de espécies arbóreas em pátio de enriquecimento de mata ciliar em restauração. 2014. 112 p. Tese (Doutorado em Ciência Florestal) - Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista.

SILVA, R.S.M.; CHAVES, L.J.; NAVES, R.V. Caracterização de frutos e árvores de cagaita (Eugenia dysenterica Dc.) no sudeste do Estado de Goiás, Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.23, n.2, p.330-334, 2001. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452001000200026

SOBRAL, M. Alterações nomenclaturais em plinia (Myrtaceae). Curitiba: Boletim do Museu Botânico de Curitiba, 1985. p.1-4 (Boletim técnico n. 63).

SOBRAL, M. A família Myrtaceae no Rio Grande do Sul, São Leopoldo: Editora Unisinos, 2003, 218p.

TONIETTO, S.M.; TONIETTO, A.; SCHLINDWEIN, G.; DUPRAT, A.C.D.; COSTA, A.A.; BENDER, R.J. Caracterização química da polpa de butiá (Butia capitata Mart procedentes do litoral médio do Rio Grande do Sul. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 2008, Vitória. Anais... Vitória: Incaper, 2008. Disponível em: http://200.137.78.15/cdXXCBF/paginas/processAgro/20080730175612.pdf. Acesso em: 21 out. 2008.

VALLILO, M.I.; GARBELOTTI, M.L.; OLIVEIRA, E.; LAMARDO, L.C.A. Características físicas e químicas dos frutos do cambucizeiro (Campomanesia phaea). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 27, n. 2, p. 241-244, 2005. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452005000200014

Published
2018-12-28
How to Cite
LATTUADA, D. S.; PEZZI, E.; DE SOUZA, P. V. D. Characterization of fruits in different maturity stages of Guapuriti fruits. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, v. 24, n. 1/2, p. 37-45, 28 Dec. 2018.